English Utolsó frissítés: 2022-03-21
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-03-21

hun eng Utolsó frissítés: 2022-03-21 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE az Egyesült Királyságban és Finnországban ikerintézményi programmal a tőzeg helyreállításáért

A tőzeg és más vizes élőhelyek kritikus természeti erőforrások, amelyek kétszer annyi szén-dioxidot tárolnak, mint a világ összes erdője. Sok értékes faj számára élőhelyet biztosítanak, és természetes árvízütvédőként szolgálnak. A helyreállítás és a hosszú távú megőrzés a legjobb gyakorlatok megőrzését és gondos ellenőrzést igényel.

A mocsarak tőzeget képeznek, mivel a növények nem teljesen bomlanak le. Az egészséges tőzeg természetes szénhidrogént képez, és támogatja az egyedülálló biodiverzitást és vízminőséget. Egészségesnek tekinthető, ha aktívan felhalmozódik a tőzeg. Az aktív mocsarak az élőhelyekről szóló irányelv értelmében elsődleges élőhelynek számítanak, ami azt jelenti, hogy különösen fontosnak tartják őket a megőrzés szempontjából.

Ha a tőzegvíz vízszintje túl alacsony és a növényzet sérült, akkor az oxigénnel érintkezett tőzeg elkezd felszabadulni a korábban elzárt szén-dioxiddal. És ahogy tovább szárad, a részlegesen lebomlott tőzeg már nem képes elnyelni a vizet. A tőzegek károsodása megfordítható, ha a helyreállítási intézkedések helyesen kerülnek bevezetésre, és hosszú időn keresztül nyomon követik őket. A Helsinki Egyetem becslése szerint a tőzegek újrafelhasználása 84% -kal csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

A Pennine PeatLIFE az Egyesült Királyságban és a HidrologyLIFE Finnországban két példája annak a számos LIFE-projektnek, amelyek a prioritást élvező élőhely helyreállítására törekednek. Míg a táj minden országban különbözik, a természetvédők a hasonló stratégiákkal kapcsolatos tapasztalataikat kombinálni tudják.

Bővebben: https://ec.europa.eu/easme/en/life-uk-and-finland-twinning-restore-peatland

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2018.04.19.

LIFE partnerség itthon és külföldről

LIFE hírek2019.06.24.

Telepített tavak a vöröshasú unkákért és más ritka kétéltűekért

LIFE hírek2017.02.06.

LIFE hírlevél