English Utolsó frissítés: 2022-11-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-11-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-11-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE az EU Tiszta Levegő Fórumán 2021. november 18-19-én

A harmadik EU tiszta levegő fórumra 2021. november 18-án 9:00-tól és 19-én 13:00-ig kerül sor. A tiszta levegőre vonatkozó politika működik: a levegő minősége az elmúlt évtizedekben javult az Európai Unióban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megoldottuk a légszennyezési kihívást: a levegőszennyezés továbbra is légúti és szív- és érrendszeri betegségeket okoz, és még mindig az első számú környezeti okozója a korai halálozásnak Európában. Az EU azon dolgozik, hogy minden polgár jóléte kockáztatása nélkül lélegezzen.

Az Európai Bizottság a Spanyol Királyság Ökológiai Átmeneti Minisztériumával és a Demográfiai kihívással foglalkozó minisztériummal szoros együttműködésben szervezi meg a harmadik EU Tiszta Levegő Fórumot.

A Tiszta Levegő Fórum hibrid lesz: helyszíni és online részvétellel.

Csatlakozzon a Twitter-beszélgetéshez a #CleanAirEU használatával.

A Fórum egy másfél napos konferencián fogja össze a döntéshozókat, az érdekelt feleket és a szakértőket, hogy átgondolják a hatékony európai, nemzeti és helyi levegővel kapcsolatos politikák, projektek és programok kidolgozását, végrehajtását és tájékoztatást adjanak az uniós szabályok folyamatban lévő felülvizsgálatáról. 

A helyszíni LIFE standon, a madridi Reina Sofia Múzeumban, a következő három LIFE projektet mutatják be:

  1. ÉLET-ARIMÉDA  - az ammóniakibocsátás csökkentésének bemutatása a nyers és emésztett sertéshígtrágyát használó trágyázási technikák révén. 
  2. LIFE-IP Urban Klima 2050  - Baszk megye legnagyobb éghajlatvédelmi projektje. 
  3. ÉLET GySTRA - egy innovatív távérzékelő eszköz, amely valós vezetési körülmények között képes folyamatosan figyelni a károsanyag-kibocsátást. 

A CINEA képviselői  válaszolnak a 2021–2027-es LIFE programmal és a tiszta levegő finanszírozási lehetőségeivel kapcsolatos kérdésekre

Az interneten a fenti három projekt és a különböző LIFE integrált projektek képviselői osztják meg LIFE tapasztalataikat.

 

A tiszta levegő elengedhetetlen egészségünk és a környezetünk szempontjából. Az ipari forradalom óta azonban az általunk belélegzett levegő minősége jelentősen romlott – főként az emberi tevékenységeknek köszönhetően. A növekvő ipari és energiatermelés, a fosszilis tüzelőanyagok és a biomassza elégetése, valamint az utak forgalmának drámai növekedése mind hozzájárul városaink és városaink légszennyezéséhez, ami súlyos egészségügyi és környezeti problémákhoz vezethet.

A rossz levegőminőségért fizetendő emberi ár rosszabb, mint a közúti balesetek esetében, ami az EU-ban a korai elhalálozás első számú környezeti oka, és évente több mint 390 000 idő előtti halálesetet okoz. Az asztma és légzőszervi problémák okozásával vagy súlyosbodásával is hatással van az életminőségre. A légszennyezés munkanapok kiesését és magas egészségügyi költségeket okoz, és a leginkább érintettek az olyan kiszolgáltatott csoportok, mint a gyermekek, az asztmások és az idősek. Károsítja az ökoszisztémákat a túlzott nitrogénszennyezés (eutrofizáció) és a savas eső révén.

Ennek ellensúlyozása érdekében az Európai Unió azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan levegőminőségi szintet érjen el, amely nem jár jelentős negatív hatással és kockázatokkal az emberi egészségre és a környezetre. Az 1970-es évek eleje óta az EU azon dolgozik, hogy javítsa a levegőminőséget azáltal, hogy ellenőrzi a káros anyagok légkörbe történő kibocsátását, javítja az üzemanyag minőségét, valamint a környezetvédelmi követelményeknek a közlekedési és energiaágazatba történő integrálását.

Ennek eredményeként jelentős előrelépés történt az olyan légszennyező anyagok kezelése terén, mint a kén-dioxid, az ólom, a nitrogén-oxidok, a szén-monoxid és a benzol. Az eddig elért eredmények ellenére azonban a rossz levegőminőség továbbra is súlyos és elkerülhető problémákat okoz. A levegőminőség javítása felé tett lépésként az Európai Bizottság 2013-ban elfogadta a „Tiszta levegőt” szakpolitikai csomagot, amely magában foglalja a „Tiszta levegőt Európának” programot, amely meghatározza a 2020-ra és 2030-ra vonatkozó célkitűzéseket, valamint az azt kísérő jogalkotási intézkedéseket.

2018-ban a Bizottság közleményt fogadott el "A védelmet nyújtó Európa: Tiszta levegőt mindenkinek" címmel, amely gyakorlati segítséget nyújt a nemzeti, regionális és helyi szereplőknek az európai levegőminőség javításához

 

Forrás és bővebb információk:

https://cinea.ec.europa.eu/events/life-eu-clean-air-forum-2021_en

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.01.31.

Rekordmértékben emelkedett a globális hőmérséklet 2014-2016-ban

Hírek a nagyvilágból2020.12.14.

A közlekedés gyökeres átalakítása

Hírek a nagyvilágból2018.04.20.

Tovább szigorodnak az uniós hulladékgazdálkodási szabályok