English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE Díj 2020 – döntős PROJEKTEK a természetvédelem kategóriában: „WOLFLIFE” – A SZÜRKE FARKASOK VÉDELME A KELETI-KÁRPÁTOKBAN

A Wolflife” elnevezésű LIFE természetvédelmi projekt átfogó célja az volt, hogy életképes farkas (Canis lupus) populációt sikerüljön fenntartani a Kárpátokban. A 2014 és 2019 között megvalósított program kiterjedt a Keleti-Kárpátok középső és déli részére, magában foglalva 18 olyan térséget, ami a Natura 2000 hálózatához tartozik, ahol a farkas védett állat.

A projekt kifejezett céljai közé tartozott a farkasokkal való bánásmód javítása egy nemzeti akcióterv kidolgozásával; a farkasok és a helyi érdekcsoportok közötti harmonikusabb egymás mellett élés elősegítése különös tekintettel a gazdákra és a vadászokra; a farkas populáció csökkenésének megelőzése az orvvadászat korlátozásával, valamint az élőhelyek közti kapcsolat javításával; a szaktudás átadása a farkasok megőrzéséhez szükséges képzés fejlesztéséhez; a farkasok által okozott károk csökkentése; továbbá figyelemfelhívó kampányok segítségével a farkasokkal szembeni ellenséges attitűd megváltoztatása a nyilvánosság és az érdekcsoportok körében.

A Wolflife” program eredményeképpen sikeresen kidolgozták, és 2018-ban a környezetvédelmi miniszter elfogadta „a szürke farkasért Romániában Nemzeti Akció Tervet”. Továbbá, különböző védelmi akciókat valósítottak meg a 18 Natura 2000 hálózathoz tartozó területen, ezen kívül pozitív irányban sikerült megváltoztatni a farkasokkal szembeni társadalmi attitűdöt a projektnek köszönhetően.

Ugyancsak kulcsszerepet játszott a sikeres projekt megvalósításban a farkas és az ember egymás mellett élésének javítása, valamint olyan legjobb gyakorlatok kidolgozása, amelyek a farkasokkal való konfliktusok megelőzését szolgálják. Végül, de nem utolsó sorban, a „WOLFLIFE” projekt keretében megalapították az „Őrző-védő Kutyák Tenyésztési, Gondozási és Felügyeleti Központját”.

Forrás és további információ: https://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=4970

https://ec.europa.eu/easme/en/news/2020-life-awards-finalists-announced

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.08.05.

A fedélzeti hulladék újrahasznosításának átalakítása a repülőgépeken

LIFE hírek2018.01.24.

Már lehet jelentkezni a 21. Európai Öko-innovációs Fórumra – 2018. február 5-6., Szófia (Bulgária)

LIFE hírek2020.09.01.

Szeptemberben indul a második magyar koordinálású projekt a LIFE Éghajlat-politika alprogramban