English Utolsó frissítés: 2021-09-06
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-09-06

hun eng Utolsó frissítés: 2021-09-06 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE hozzájárulása a zöld munkahelyek létrejöttéhez és a zöld gazdaság növekedéséhez

LIFE greening jobs and growthKarmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős biztos szerint a LIFE számos ágazatban hozzájárul a zöld munkahelyek létrejöttéhez és az ahhoz kapcsolódó készségek terjedéséhez.

A legfrissebb LIFE Focus kiadvány (LIFE greening job and growth) is bemutatja, hogy az EU környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-védelmi alapja hogyan teszi mindezt. A Brüsszelben megrendezésre kerülő EU zöld munkahelyi csúcstalálkozóra („EU Green Jobs Summit”) elkészített kiadvány a 2017-es zöld hét témájára emlékeztet: "Zöld munka a zöldebb jövőért" (Green Jobs for a Greener Future).

A kiadvány azokra az emberekre összpontosít, akik új munkahelyet találtak, vagy a LIFE programnak köszönhetően új környezetbarát készségeket sajátítottak el. Többek között bemutatja a LIFE program a városokban, a vidéki és a part menti (kék növekedés) közösségekben dolgozó emberekre gyakorolt hatását, valamint kiemeli a zöld munkahelyeket a vízágazatban és a jövő zöld munkalehetőségeit (a napelemes technológiák új fejleményei, a fenntartható csomagolás, valamint az autók és a hajók újrahasznosítása). Végül élettörténeteken keresztül olyan európai fiatalokat is megismerhetünk, akik fontos készségeket sajátítottak el önkéntes tevékenységeik során. A LIFE program továbbra is segíteni kívánja - az Európai Szolidaritási Hadtest előkészítő projektjeinek finanszírozása révén - az önkéntes szolgálatokat és azok kapacitásépítését.

 

Kapcsolódó dokumentum: A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és a Régiók Bizottságának „Zöld foglalkoztatás” kezdeményezés: a zöld gazdaság munkahely-teremtési potenciáljának kiaknázása (COM/2014/0446 final)

A közlemény célja, hogy meghatározza annak a stratégiai keretnek a feltételeit, amely segítségével a munkaerő-piaci és a készségekkel kapcsolatos szakpolitikák aktív szerepet tölthetnek be a zöld gazdaság területén a foglalkoztatás és a munkahelyteremtés támogatásában. Célzott szakpolitikai válaszokat és eszközöket javasol annak biztosítására, hogy a foglalkoztatási és a környezetvédelmi programok közeledjenek egymáshoz, valamint az Európa 2020 stratégia célkitűzéseihez való hozzájárulás érdekében.

Az Európa 2020 stratégia elismeri a környezetbarát, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és erőforrás-hatékony gazdaság felé való átmenet kulcsszerepét az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés megvalósításában. A források nem hatékony kihasználása, a környezetre nehezedő fenntarthatatlan nyomás, az éghajlatváltozás, valamint a társadalmi kirekesztés és az egyenlőtlenségek kihívást jelentenek a hosszú távú gazdasági növekedés számára, a GDP-mérést meghaladó alternatív növekedési modell pedig évek óta szerepel a napirenden.

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2021.02.18.

Miniszteri látogatás a Mátrai Erőműben

LIFE hírek2019.05.29.

Megjelent a LIFE Előkészítő projektek 2019 pályázati kiírás

LIFE hírek2019.09.30.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos adatok átadása az erdőgazdálkodók kezébe