English Utolsó frissítés: 2023-09-18
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-09-18

hun eng Utolsó frissítés: 2023-09-18 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE IP GRASSLAND-HU: Folyamatos a munka a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság projektterületén

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Grassland-HU LIFE integrált projektben több jelentős természetvédelmi célú beavatkozást végzett el a Győrtől keletre fekvő, 280 hektárnyi projektterületén, amely egy még aktív katonai kiképzési terület. 

A projektben vállalt feladatai szorosan összefüggnek egy másik projektpartner, a Budapest Erdőgazdaság Zrt. tervezett akcióival.

Az Igazgatóság – első lépésként – egy részletes alapállapot felmérést hajtott végre, amely a helyreállítási intézkedések szempontjából releváns növény- és állatfajokat célozta meg. Célja, hogy a beavatkozások előtt képet kapjunk a jelenlegi állapotról, hogy a változásokra vonatkozó referenciát biztosítson. A későbbiekben monitoring keretében a konkrét beavatkozást igénylő akciók (pl. idegenhonos növények visszaszorítása, legeltetés hatásai és hatékonysága) eredményességét vizsgáljuk.

A projekt keretein belül számos helyreállító tevékenység már lezajlott, melyben a Fertő-Hanság Nemzeti Park folyamatos szakfelügyeletet biztosított.

Az egyik az illegális motokrossz-pálya felszámolása volt. Ennek első lépéseként a terület rehabilitálása érdekében a természetes domborzati viszonyokat állítottuk helyre. A következő időszakban a terület körbekerítését tervezzük, valamint a legeltetési struktúra kialakítását. Ezzel a további illegális tevékenység is kizárható a területről.

Az évekkel ezelőtt felhagyott anyagnyerő helyen egy értékes vizes élőhely alakult ki. A tó állandó vízborítású, de kevésbé csapadékos években a kisebb vízfelületek korán kiszáradtak, a köztük lévő összeköttetés hiányában a kétéltűek új generációja gyakran elpusztult. A part egyik merőleges oldalán korábban gyurgyalagok és parti fecskék fészkeltek, azonban ez már évekkel ezelőtt lehetetlenné vált a megfelelő partfal hiánya miatt. A helyreállítási munkák során a különálló kisebb tavakat egyesítettük egy változó vízmélységű tóba, továbbá 300 méter hosszú függőleges partfalat alakítottunk ki.  

Bővebben: http://www.grasslandlifeip.hu/node/125

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.05.16.

A „Cocoon” fa növekszik a mediterrán térségben

LIFE hírek2020.11.11.

LIFE HUNVIPHAB: Szezon végi számadás

LIFE hírek2017.09.28.

Több mint 1 milliárd eurónyi pályázati igény érkezett a LIFE programra idén