English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE IP HungAIRy: Megjelent az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program

Az emberi egészséget veszélyeztető környezeti tényezők közül Európában első helyen a légszennyezés áll, éppen ezért a levegő minőségének javítása a környezetvédelem legfontosabb területei közé tartozik. A kormány elfogadta az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot, amelynek előkészítésében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. munkatársai is szerepet vállaltak. 
A hatásvizsgálatok alapján több mint 50 százalékkal mérséklődhetnek a környezeti és egészségügyi kockázatok.

 

Ahhoz, hogy a mindnyájunkat körülvevő levegő tisztább, egészségesebb legyen, a légszennyező anyagok kibocsátásának szisztematikus csökkentésére van szükség az Európai Unió minden országában. Ehhez ad jogi alapot hazánkban az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program (OLP), amelyet a kormány az 1231/2020. (V.15.) határozatával elfogadott. Ezzel az egyes légköri szennyező anyagok nemzeti kibocsátásainak csökkentéséről szóló EU 2016/2284 irányelv szerinti kötelezettségének tett eleget Magyarország. A határozat célokat fogalmaz meg az ipari szereplők, a mezőgazdaság, a közlekedés, az energetika számára 2030-ig. A program irányt szab az ágazati szabályozások, támogatások elkövetkező években kívánatos változásához, a legfontosabb légszennyezők kibocsátás-csökkentése érdekében.

A program konkrét célkitűzése, hogy 2030-ig
- a kisméretű részecske emisszió 55 százalékkal,
- az ammónia kibocsátás 32 százalékkal,
- a kén-dioxid kibocsátás 73 százalékkal,
- a nem metán illékony szerves anyagok kibocsátása 58 százalékkal,
- a nitrogén-oxidok kibocsátása 66 százalékkal csökkenjen az országban a 2005-ös szinthez képest.

A most elfogadott OLP több ágazat hatáskörébe tartozó intézkedéseket tesz szükségessé, ezért a környezetügyért felelős Agrárminisztérium mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium illetve a Belügyminisztérium együttműködése is elengedhetetlen a program megvalósításához.

A levegőminőséget befolyásolják a légszennyező lakossági tevékenységek (többek között a fűtés, amely magas szállópor kibocsátással járhat), az ipar, a mezőgazdaság, a hulladékgazdálkodás, az energetika és a közlekedés is, amelyekre vonatkozóan 28 intézkedéscsomagot foglal magába az OLP. Az ammónia-kibocsátás főként a mezőgazdasági tevékenységekből származik, ezért külön Mezőgazdasági Alprogramban határozták meg az egyes intézkedések részleteit illetve feltételeit.

Az OLP-ben foglalt vállalások sikeres megvalósulása esetén, az Európai Unió hatásvizsgálata alapján több mint 50 százalékkal mérséklődhetnek a környezeti és egészségügyi kockázatok. A program megvalósulása nemcsak az egyes szektorokban dolgozók munkáján múlik, hanem nagy szükség van a lakosság egészének aktív közreműködésére, a mind környezettudatosabb életmód napi megvalósítására is.

Az OLP célkitűzéseit támogatja a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. vezetésével megvalósuló, HungAIRy elnevezésű LIFE integrált projekt, amelynek célja a levegőminőség javítása nyolc magyarországi régióban. A 2026-ig tartó projektben többek között ökomenedzser hálózat jön létre, megújulnak a levegőminőségi tervek, a lakossági, a közlekedési, illetve a mezőgazdasági eredetű kibocsátásokat csökkentő új akciókat dolgoznak ki és valósítanak meg. A projekt eredményei várhatóan jelentősen hozzájárulnak a levegőminőség javulásához az érintett régiókban.

Forrás: http://www.hungairy.hu/node/69

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.06.19.

A gyepek titkai címmel fotópályázatot hirdet a Grassland-HU LIFE integrált projekt

LIFE hírek2018.06.04.

A Kék bolygó stábja forgatott a Peszéri-erdőről

LIFE hírek2018.05.24.

10 hasznos tanács a LIFE „Az éghajlatváltozás mérséklése” kiemelt területen pályázó szervezeteknek