English Utolsó frissítés: 2021-04-20
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-04-20

hun eng Utolsó frissítés: 2021-04-20 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE IP HungAIRy: Mobil alkalmazással nyomon követhető energiafelhasználás

A FŐTÁV Zrt. – a HungAIRy LIFE integrált projekt keretében – olyan mobil applikációt fejleszt, amellyel nyomon követhető lesz az okos mérővel ellátott lakások energiafelhasználása. 

A városok légszennyezettségére a közlekedés mellett az épületek nem megfelelő módon történő fűtése van a legnagyobb hatással. A fűtési módok közül a távhő az egyik legkörnyezetbarátabb megoldás.

A háztartások számára a légszennyezettség elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze lehet a tudatosabb energiafelhasználás lehetőségének megteremtése. Nem mellesleg az energiafelhasználás csökkenése jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet. 

A HungAIRy LIFE integrált projekt keretében a FŐTÁV Zrt. – a még tudatosabb energiafelhasználás érdekében – egy mobiltelefonokra telepíthető alkalmazás fejlesztését kezdi meg, amelynek első tesztelői 330 olyan budapesti lakás lakói lesznek, akiknek otthona már okos mérőberendezésekkel van felszerelve.
(Az okos mérőegységek segítségével valós fogyasztás alapú számlázás valósulhat meg, azaz nem a lakás területe határozza meg, hogy mennyit fizetnek a benne élők.)

A mobil applikáció segítségével a fogyasztók figyelemmel kísérhetik majd háztartásuk aktuális és múltbéli energiafogyasztását. Az energiafogyasztással kapcsolatos adatokat a már felszerelt okos mérőberendezésekből kinyert értékek alapján jeleníti meg az applikáció, növelve ezzel a fogyasztói környezettudatosságot.

A projektbe bevont, a FŐTÁV Zrt. szolgáltatásába tartozó lakóépületeknél a kiválasztás feltételei közé tartozott, hogy az épületek lakásonként rendelkezzenek a hideg-, melegvíz, és fűtési energia mérésére alkalmas okos mérőberendezésekkel. 

Már megvalósult az épületek kiválasztása és az applikáció tartalmi összeállítása. A következő lépés a mobil applikáció kifejlesztése és tesztelése lesz, mely várhatóan 2021-ben készül el. Ezt követően telepíthetik mobiltelefonjaikra a kiválasztott lakóközösségek tagjai az alkalmazást.

Bővebben: http://www.hungairy.hu/node/78

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2017.06.12.

LIFE CityRiver projekthez német cég partnert keres

LIFE hírek2018.11.13.

A nyersanyagok hete

LIFE hírek2018.02.12.

Elkészült az I. Pannon Sasleltár