English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE IP HungAIRy: Vásároljon tűzifát okosan!

Hamarosan kezdődik a fűtési szezon, így ismételten előtérbe kerül a lakossági tüzelésből eredő légszennyezettség. A jelenlegi fűtési szokások megváltoztatása nélkülözhetetlen a levegőminőség javításához, erre mutatott rá a HungAIRy LIFE integrált projekt pilot lakossági kérdőíves felmérése is az előzetes eredmények alapján.

 

A nem megfelelő szilárd tüzelőanyagok alkalmazása jelentősen hozzájárul a levegőminőség kedvezőtlen alakulásához a fűtési szezonban. A légszennyezés szempontjából legkedvezőbb fűtési módok (pl. távhő, vezetékes gáz) alkalmazása mellett otthonaink fával történő fűtése is környezetbaráttá tehető. Azonban számos településen gondot jelent a megfelelő mennyiségű és minőségű tűzifa rendelkezésre állása, melynek következtében a lakosság rákényszerülhet arra, hogy egyéb, a levegőminőség szempontjából kedvezőtlen anyagokat használjon fűtési célra. További probléma, hogy a vásárló nem kellő módon tájékozott, illetve nem áll rendelkezésére valamennyi szükséges információ, amire alapozva a vásárláskor racionális döntést tudna hozni. Ezen a helyzeten szeretne javítani a HungAIRy LIFE integrált projekt azzal, hogy átvizsgálja a tűzifa ellátási láncot és egy nemzeti stratégiát dolgoz ki rá.

A projekt keretében pilot kérdőíves felmérést végzünk két településen, Békéscsabán és Egerben, ahol a lakosság fűtési szokásaira – különös tekintettel a fatüzelésre vonatkozókra – vagyunk kíváncsiak.
A felmérés előzetes eredményei alapján mindkét településen a tűzifa anyaga és az ár a két legfontosabb szempont a vásárlásnál, míg a tűzifa nedvességét csak kevesen veszik figyelembe. A legtöbben egy évvel a felhasználás előtt, vagy csak a fűtési szezon kezdetén veszik meg a tűzifát. Még mindig akadnak olyan vásárlók, akik a fűtési időszak alatt folyamatosan, kisebb adagokban vásárolják a fát. A tűzifát használók egy része a tűzifa mellett olyan anyagokat (pl. kezelt fa) is tűzre dob, amelyek égetése jelentősen szennyezi a levegőt.

 

Az alábbi tanácsok betartásával Ön is tehet azért, hogy védje környezetét.

Fontos a minőség!

A kemény fák (pl. cser, bükk, tölgy, akác, gyertyán) nagyobb sűrűségük miatt térfogategységre vetítve magasabb fűtőértékkel rendelkeznek, ezért alkalmasabbak a tüzelésre.
 

Fenntartható erdőgazdálkodásból származó tűzifát válasszunk!

A tűzifa megújuló energiaforrásnak számít, különösen, ha fenntartható erdőgazdálkodásból származik. Figyeljünk erre a vásárlás során és érdeklődjünk az eladótól a fa származásáról.
 

Ügyeljünk a tűzifa megfelelő tárolásra!

Hasogatva, rakásokba helyezve tároljuk a tűzifát, esővédett, jól szellőző helyen, elősegítve így a fa további száradását. A tűzifát lehetőség szerint 24 hónapig hagyjuk száradni, közvetlenül felhasználás előtt pedig célszerű melegebb, belső környezetben tárolni.
 

Kerüljük a nedves fa alkalmazását!

A nedves fával való tüzelés esetén a keletkező hő jelentős része a fában található nedvesség elpárologtatására fordítódik, ezért a fa veszít fűtőértékéből. Továbbá a nedves fával való fűtés során az égési hőmérséklet lecsökken, így korom és más káros anyag is keletkezik. A nedves fa tüzelésre nem alkalmas, környezetszennyező, valamit károsíthatja a tüzelőberendezést is.
 

Nem mindegy a kiszerelés!

Legyünk körültekintőek a vásárolni kívánt tűzifa kiszerelésének megválasztásánál, a tömegre történő vásárlás esetén befolyásoló tényező a fa nedvességtartalma, amivel egyes kerekedők visszaélhetnek. Lehetőség szerint vásároljunk térfogategységre tűzifát, így a nedves fa vásárlása sem okoz veszteséget, csak időbe telik, amíg kiszárad és fűtésre alkalmas lesz.
 

A fatüzeléssel kapcsolatban bővebb információkért kérjük, hogy látogasson el a Fűts okosan! kampány honlapjára.  

Forrás: http://www.hungairy.hu/node/77

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.10.20.

A LIFE segít, ha áradások támadnak

LIFE hírek2018.11.05.

Erdők Hete – Növekvő erdők az Alföldön

LIFE hírek2020.05.18.

A tőzeglápok védelme és helyreállítása Írországban (LIFE-IP PAF Wild Atlantic Nature) LIFE integrált környezetvédelmi projekt (természetvédelem)