English Utolsó frissítés: 2021-12-03
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-12-03

hun eng Utolsó frissítés: 2021-12-03 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE program: 116,1 millió euró az európai polgárok életminőségének javítására – Magyarország is a kedvezményezettek között

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy az EU a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében 116,1 millió eurót (közel 37 milliárd forint) ruház be a legújabb integrált projektekbe. A cél az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való átállás elősegítése. A forrásokból összesen 10 tagállam 12 nagyszabású projektje, köztük Magyarország 2 projektje fog részesülni.

Az integrált projektek öt területen – a természetvédelem, a vízgazdálkodás, a levegőminőség javítása, az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás előmozdítása terén – segítik a tagállamokat abban, hogy betartsák az uniós jogszabályokat, ezáltal pedig javítják a polgárok életminőségét. Olyan tervek megvalósítását támogatják, amelyek a környezet- és éghajlatvédelmi jogszabályok összehangolt és nagy területre kiterjedő végrehajtásához szükségesek.

A 12 kiválasztott projekt teljes költségvetése 215,5 millió euró (mintegy 68 milliárd forint), melyből 116,1 millió euró (közel 37 milliárd forint) az uniós társfinanszírozás. Az uniós támogatás további 3,2 milliárd euró (azaz több mint 1 billió forint) összegű beruházást fog mozgósítani, mivel a tagállamok más uniós finanszírozást, így például a mezőgazdasági, a regionális és a strukturális alapokból, a Horizont 2020 keretprogramból, továbbá tagállami pénzügyi alapokból és magánszektorból származó forrásokat is igénybe vehetnek.

Magyarországon az alábbi két környezetvédelmi projekt részesül finanszírozásban, összesen 33,2 millió euró, azaz kb. 10,5 milliárd forint összegben:

1. A levegőminőség javítása Magyarországon (LIFE-IP HungAIRy) (16 millió euró, azaz kb. 5 milliárd forint)

A magyarországi városok ez idáig nem tudták a környezeti levegő minőségéről szóló uniós irányelvben meghatározott megengedett határértékek alá szorítani a levegőben lebegő, 10 μm-nél kisebb átmérőjű részecskék és a levegőben található egyéb szennyezőanyagok arányát. A probléma megoldása érdekében nyolc magyarországi régióban tíz település intézkedéseket fog végrehajtani a levegőminőség javítása céljából. Az intézkedéseket regionális levegőminőségi tervek vázolják fel. A települések a projekt keretében automatizált levegőminőség-megfigyelő állomásokat helyeznek üzembe, hálózatba szervezik a levegőminőséggel foglalkozó tanácsadó szakértőket és ökomenedzsereket, továbbá kapacitásépítést végeznek a regionális és helyi szintű döntéshozók körében, például azáltal, hogy képzés révén megismertetik velük, milyen eszközök használata révén mérhetik fel a helyi szakpolitikai döntések levegőminőségre gyakorolt hatását. Tájékoztatási kampányokra is sor kerül, melyek arra ösztönzik majd a polgárokat, hogy mind otthonaik fűtése, mind pedig a napi közlekedés során levegőkímélő módszerekre térjenek át. A projektnek köszönhetően a települések 326,5 millió euró, azaz mintegy 103 milliárd forint összegű kiegészítő uniós finanszírozást vehetnek igénybe abból a célból, hogy korszerűsítsék a lakóépületek fűtési rendszereit, fejlesszék a fenntartható tömegközlekedést, és kiépítsék a kerékpárok és elektromos járművek használatához szükséges infrastruktúrát.

Projekt-összefoglaló

2. A gyepterületek hosszú távú megőrzése (LIFE-IP GRASSLAND-HU) (17,3 millió euró, azaz közel 5,5 milliárd forint)

Magyarországon hatalmas kiterjedésű természetközeli gyepterületek váltak elhagyottá, vagy szűntek meg, és ezek a változások a természetközeli gyepterületek értékes élőhelyeit, növény- és állatvilágát sem hagyták érintetlenül. Az érintett élőhelyek és fajok védettségi helyzete nagymértékben attól függ, milyen területgazdálkodási módszerek alkalmazását biztosítják pénzügyi mechanizmusok. A projekt elő fogja segíteni az ún. priorizált intézkedési terv végrehajtását az EU Natura 2000 hálózatába tartozó magyarországi védett területek vonatkozásában, különös tekintettel azoknak a természetközeli gyepterületeknek a megőrzésére, amelyek esetében aktív élőhelykezelésre van szükség. Ennek érdekében széles körű és ágazatokon átívelő együttműködést kell kialakítani az illetékes hatóságok, a földtulajdonosok és földhasználók, valamint a civil szervezetek részvételével, illetve a kutatási szervezetek támogatásával. Az EU több mint 72,2 millió euró, azaz kb. 23 milliárd forint összegben kiegészítő regionális és vidékfejlesztési finanszírozást is biztosít, így a projekt a várakozások szerint 30-nál is több védett területen javítja majd azoknak az élőhelyeknek és fajoknak a védettségi helyzetét, amelyek megőrzésére a kezdeményezés irányul.

Projekt-összefoglaló

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Forrás: https://ec.europa.eu/hungary/news/20190218_grassland_hu

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2021.10.19.

CLIMAFORCEELIFE nyitó konferencia: 2021. október 26. 9:00-17:00

LIFE hírek2018.10.17.

Élelmezési világnap: Megérkezett az Adománykonvoj Budapestre

LIFE hírek2018.11.05.

Erdők Hete – Növekvő erdők az Alföldön