English Utolsó frissítés: 2022-11-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-11-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-11-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE program: több mint 280 millió euró uniós támogatás a környezetvédelmi, a természetvédelmi és az éghajlat-politikai hagyományos projektek számára

Több mint 120 új LIFE projekt nyert  összesen 280 millió euró támogatást az EU költségvetéséből, ezzel 590 millió euró összberuházást indítva el ambiciózus környezeti, természeti és éghajlat-politikai célkitűzések elérése érdekében. Ez az összeg 37% -os növekedést jelent a tavalyihoz képest.

A projektek elősegítik az európai zöld megállapodással kapcsolatos célkitűzések elérését azáltal, hogy támogatják az EU biodiverzitási stratégiáját és a körforgásos gazdaság cselekvési tervét , hozzájárulnak a koronavírus-járvány utáni zöld kilábaláshoz , és segítenek Európának többek között 2050-ig éghajlat-semleges kontinensé válni. Az új projektek közül sok országokon átívelő, több tagállamot is bevonó projekt van.

Körülbelül 220 millió eurót különítenek el a környezet- és erőforrás-hatékonyság, a természet és a biológiai sokféleség, valamint a környezeti irányítás és tájékoztatás  projektekre, és több mint 60 millió eurót az éghajlatváltozás mérséklése, az  alkalmazkodás, és az éghajlatpolitikai irányítás és tájékoztatási projektek támogatására.

Ez magában foglalja az Európa biológiai sokféleségének védelmét és javítását célzó jelentős beruházásokat. Az olyan projektek, mint a tőzegterületek helyreállítása - egyedülálló ökoszisztémák, amelyek számos erősen alkalmazkodó, ritka és veszélyeztetett fajnak adnak otthont - hozzájárulnak az EU biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiájának végrehajtásához. A tőzegföldek szintén fontos szén-dioxid-elnyelők, és fellendíthetik Európa 2050-ig az éghajlat-semlegesség felé irányuló törekvését .

A LIFE projektek az új épületek energiafogyasztásának csökkentését is támogatják, a nemrégiben elindított uniós felújítási hullám stratégiának megfelelően . Az alapok univerzális és megfizethető, alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldások kifejlesztésére szolgálnak, amelyek akár 40% -kal is csökkenthetik az összes új épület energiafogyasztását.

A támogatásokat olyan projektek is felhasználják, amelyek megakadályozzák az élelmiszer-pazarlást és javítják a hulladékgazdálkodást az EU új körforgásos gazdasági cselekvési tervével összhangban.

Pénzügyi forrásokat különítenek el számos olyan projekt számára is, amelyek az energiaigényes iparágaknak segítenek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében, összhangban a Bizottság ambiciózus éghajlat-politikai tervével és éghajlat-semlegességi célkitűzéssel.  

A számok röviden:

  • LIFE Környezet- és erőforrás-hatékonyság: 47 projekt 208 millió eurót mozgósít, amelyből az EU 76 millió eurót biztosít. Ezek a projektek öt területre terjednek ki: a levegő, a környezetvédelem és az egészségügy, az erőforrás-hatékonyság és a körforgásos gazdaság, a hulladék és a víz területe.
  • LIFE Természet és biodiverzitás: 34 projekt támogatja az EU madarakról és élőhelyekről szóló irányelvének, valamint az EU biológiai sokféleségről szóló 2030-ig szóló stratégiájának végrehajtását. Teljes költségvetésük 221 millió euró, amelyből az EU 133 millió eurót fizet.
  • LIFE Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás: 8 projekt 17 millió euró összbevonással, valamivel több, mint 9 millió eurós uniós hozzájárulás révén a szélesebb nyilvánosság körében hívják fel a figyelmet a környezeti kérdésekre, és segítik az állami hatóságokat az uniós környezetvédelmi jogszabályok betartásának előmozdításában, nyomon követésében és érvényesítésében.
  • LIFE Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz: 15 projekt 50 millió eurót fog mozgósítani, ebből 26 millió euró uniós forrásokból származik.
  • LIFE Éghajlatváltozás mérséklése: 16 projekt teljes költségvetése hozzávetőlegesen 86 millió eurós teljes költségvetéssel, amelyből valamivel kevesebb, mint 32 millió euró az EU-ból származik.
  • LIFE Éghajlatpolitikai kormányzás és tájékoztatás: 3 projekt keretében javítják a kormányzást és felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra, amelynek teljes költségvetése 7 millió euró, amelyből az EU valamivel kevesebb, mint 4 millió euróval járul hozzá.

 Forrás: az Európai Bizottság sajtóközleménye

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2018.02.15.

Elérhető magyarul a LIFE 2018-2020-as többéves munkaprogramja!

LIFE hírek2020.12.11.

LIFE pályázati felhívás nem kormányzati szervezetek számára

LIFE hírek2018.09.19.

Közel 200 millió eurót igényelnek a LIFE éghajlatváltozás-projektekre pályázók