Utolsó frissítés: 2020-11-25

Frisítés dátuma: 2020-11-25

hun eng Utolsó frissítés: 2020-11-25 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Magyar sikerek

Magyar példa a fóliahulladék-feldolgozásra

LIFE RECYPACK-projekt: példát mutatnak a valenciaiaknak a tiszaújvárosiak

Globális problémára hívja fel a figyelmet a LIFE RECYPACK-projekt. A LIFE-program által finanszírozott konzorciumot spanyolok hívták életre; a céljuk az, hogy a Valencia térségében még megoldatlan szelektív hulladékgyűjtésre megnyugtató megoldást találjanak. Ebben mutat példát a magyar ReMat Zrt. a projektben: a cég 20 éve foglalkozik fólia típusú hulladék regranulálásával. 

 

– A kiindulópont az volt, hogy Spanyolország déli részén még mindig nem megoldott a szelektív hulladékgyűjtés. Valencia térségében most próbálnak létrehozni egy olyan begyűjtő hálózatot, amely egyrészt a bevásárlóközpontok, másrészt a kisebb-nagyobb települések hulladékkezelésére kínál összehangolt megoldást – mondja Kocsánné Olasz Andrea, a tiszaújvárosi ReMat Zrt. általános igazgatója, a LIFE RECYPACK magyarországi kapcsolattartója.

A projektet koordináló spanyol AIMPLAS célja nemcsak a szelektív gyűjtés megoldása, hanem a hulladékhasznosítás lehetőségeinek feltárása is. Így jött képbe a magyarországi ReMat Zrt., amely több mint 20 éve foglalkozik fólia (polietilén) típusú – ipari és lakossági eredetű – hulladék hasznosításával. A ReMat a TDK egykori hulladékhasznosítójából nőtte ki magát, és vált az elmúlt két évtizedben a polietilén típusú műanyaghulladék-felhasználás specialistájává. A hazai hulladékbegyűjtőkkel kialakított kapcsolatnak köszönhetően a ReMat üzemeibe érkeznek azok a fóliabálák, amelyből havi szinten ezerötszáz tonna regranulátumot készítenek. Kis mennyiségben polipropilén regranulátumot is létrehoznak, amely tiszta technológiai hulladékból készül.

A ReMat az elérhető legmodernebb technológiával dolgozik, elsősorban Tiszaújvárosban és Rakamazon. A cég komoly tapasztalatára számítanak a LIFE Recypack-projektben úgy, hogy a spanyolok által a projekt pilotjaként összegyűjtött, egy kamionnyi fóliahulladékot Magyarországon dolgozzák fel. A tiszaújvárosiak ipari méretű „regranulálással” foglalkoznak, így tehát a spanyol fóliahulladékot is regranulátummá alakítják át, hogy abból késztermékként várhatóan szemeteszsák készülhessen. A feleslegessé vált fóliahulladék így hasznos funkciót betöltve tér vissza a gazdaságba.

– Mi leszünk tehát azok, akik ipari szinten szavatolják, hogy a szelektív módon begyűjtött hulladék – esetünkben fóliahulladék – jól feldolgozható, és abból praktikus, célszerű termékek készíthetők. A szemeteszsák csak egy szemléltető példa természetesen, hiszen az építőipari fóliától az agrofóliáig rendkívül szerteágazóak a felhasználási területek, amelyeken a regranulátumunkat alkalmazni lehet. Bízunk abban, hogy a példánk nemcsak Spanyolországban, hanem más uniós tagállamokban is segít erősíteni ezt a fajta hozzáállást, bevezetni a szelektív gyűjtést és hasznosítást. Ugyanis ez a kérdés még rengeteg térségben megoldatlan. Általános probléma, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy az ilyen típusú szelektív hulladék tulajdonképpen érték – magyarázza Kocsánné Olasz Andrea.

 

 

Lépjen velünk kapcsolatba!

A sikeres magyar LIFE-pályázatok létrehozásának érdekében munkacsoportot hoztunk létre. Az alábbi témákban szeretnénk segítséget nyújtani:

Agrárminisztérium

Környezetvédelem

GUTI András – LIFE NCP

Tel.: +36 1 795 8498;

E-mail: andras.guti@am.gov.hu;

lifeenvironment@am.gov.hu

 

Természetvédelem

SASHALMI Éva – LIFE NCP

Tel.: +36 1 896 3149

E-mail: lifenature@am.gov.hu

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Éghajlat-politika

KOVÁCS Barbara – LIFE NCP

Tel: +36 1 896 3129

E-mail: barbara.kovacs@itm.gov.hu

lifeclimate@itm.gov.hu

Magyar Fejlesztési Központ

Pénzügy

E-mail: lifecapacity@mfk.gov.hu

>

Segíthetünk? - Írjon nekünk