English Utolsó frissítés: 2022-11-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-11-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-11-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Magyar találmány segíthet Ukrajna hulladékgondjain?

Az országban nincsenek korszerű feldolgozók és rengeteg a szemét. Egy magyar találmány viszont lehetővé tenné, hogy kiváltsák a szeméttelepeket – hangzott el az M1 csatorna műsorában.

A helyszíni tudósító elmondta, hogy az ukrán háztartások által termelt szemét 95 százaléka kerül általában hulladéklerakókba, azonban ennek csak 5 százaléka kerül újrahasznosításra, így a felhalmozódott szemét egész Ukrajnában jelentős gondokat okoz.

A probléma úgy tűnik, magyar segítséggel oldódhat meg, elsősorban Ukrajna egyik dél-keleti városában, Krivojrogban. Ez a város mutatott elsőként érdeklődést egy magyar vállalat által fejlesztett technológia iránt.

Gelb Sándor, a Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy a technológia által megszűnhetnek a szemétlerakók Ukrajna területén, gazdaságosabbá tehető a hulladékfeldolgozás és megszűntethető a folyamatos környezetszennyezés. Hozzátette, hamarosan Kárpátalján is elindul egy hasonló program.

A technológia Hoffmann Tamás, agrárkémikus nevéhez fűződik, aki elmondta, a találmány 30 nap alatt képes elvégezni mindazt, amelyet a természet csak évek leforgása alatt tud véghez vinni. Hasonló eljárás egyelőre nem létezik a világban.

Forrás: hirado.hu

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.11.13.

Az Európai Parlament megszavazta az eldobható műanyagok betiltását

Hírek a nagyvilágból2018.06.28.

Sokkal olcsóbban lehet a szén-dioxidot kivonni a levegőből egy új technológiával

Hírek a nagyvilágból2020.01.22.

A zöld gazdaságra való átállás finanszírozása