English Utolsó frissítés: 2022-11-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-11-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-11-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Magyarország 2020-ig teljesíti a környezetvédelmi derogációs követelményeket

Magyarország 2020-ig teljesíti a további környezetvédelmi derogációs követelményeket, így abban a kedvező helyzetben van, hogy a jelenlegi, 2014-2020-as időszakban nagyobb figyelmet fordíthat az energia- és erőforrás-hatékonyság növelésére, vagy éppen a természetvédelemre – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitóbeszédében szerdán, a Környezetvédelmi és irányító hatóságok európai hálózatának plenáris ülésén Budapesten – közölte a minisztérium az MTI-vel.

Fazekas Sándor a közlemény szerint elmondta, hogy Magyarország a 2007-2013-as programozási időszak végére teljesítette a környezeti alapinfrastruktúrához kapcsolódó EU-s irányelveket, például azokat az elvárásokat, amelyek az egészséges környezet biztosításához (hulladékgazdálkodás, ivóvízellátás, szennyvíztisztítás) kapcsolódnak.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az Európai Unió keretében folyó környezetvédelmi tárgyalások egyik kulcstémája a körforgásos gazdaságba történő átmenet, ami óriási kihívás elé állítja a nemzeti kormányokat, a környezetügyért felelős szerveket és intézményeket, mert nincs egyértelmű útmutatás vagy recept, amely világosan megmutatná, mit kell tenni a zöld gazdaság támogatásához.

Közös erőfeszítésekkel és az ismeretek folyamatos átadásával – többek között az olyan tanácskozásokon is, amilyen a mostani -, sikerülhet Európának újra olyan utat találnia, amellyel megőrzi vezető szerepét a környezetügy területén – hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter.

Az uniós szervezet 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy a tagországokban a kohéziós politikán belül segítse a környezetvédelmi szempontok jobb integrációját. A tagországokon kívül az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) és az európai zöld mozgalmak képviselőit (WWF, Bankwatch stb.) tömöríti a hálózat.

Az FM immár második alkalommal szervezte meg a magyar fővárosban az Európai Bizottság Környezetvédelmi igazgatóságával közösen az európai hálózat plenáris ülését. A szaktárca először – a magyar EU elnökség keretében – 2011 tavaszán szervezte meg a találkozót, majd 2015 őszén a 2014-2020-ig tervezett pénzügyi keret lezárásaként egy szűkebb körű munkacsoport ülést is tartottak – ismertette az FM.

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2019.04.09.

Az európai környezetvédelmi politikák tagállami végrehajtásának felülvizsgálata

Hírek a nagyvilágból2017.10.16.

Magyar találmány segíthet Ukrajna hulladékgondjain?

Hírek a nagyvilágból2017.12.15.

Katasztrófa esetén azonnal érkezhet a segítség