English Utolsó frissítés: 2021-12-15
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-12-15

hun eng Utolsó frissítés: 2021-12-15 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Már épül a világ első úszó szélerőmű-telepe

Elkezdték építeni a világ első vízen lebegő szélerőmű-telepén Skócia északkeleti partjainál – írja a BBC.

Egyelőre egy turbina került a helyére, és további négy vár a sorára egy norvég fjordban. A fejlesztés egyik legfontosabb része a szoftver, amely megcsavarja a forgó lapátokat, hogy ellensúlyozzák a szél- és vízmozgást, és egyenesen tartsák a turbinát. Egy-egy turbina a forgó lapátokkal együtt 175 méter magas és 11 500 tonna, a lapátok egyenként 75 méteresek.

A vízbe már korábban is állítottak szélturbinákat, de azokat a fenékhez kellett rögzíteni. Az új technológiával az ehhez túlságosan mély vizekre is telepíthető lesz szélerőmű, egészen egy kilométeres mélységig. A kivitelező Statoil szerint az új típusú turbinák várhatóan a jelenleg használatban lévőkkel azonos kapacitásúak lesznek vagy felül is múlják azokat.

A Peterhead nevű település közelében épülő, Hywind névre keresztelt kísérleti erőműtelep a tervek szerint 20 ezer háztartást fog ellátni árammal. Ha beválik, nagyot dobhat a szélenergia adaptálásán, különösen Japánban és az Egyesült Államok nyugati partján, ahol bőven akad a módszerrel betelepíthető nyílt mélytengeri terület.

Ma még ennek a turbinatípusnak elég magas a gyártási költsége, de a Statoil szerint ugyanúgy nagy esés várható majd az árakban, mint ahogy az a hagyományos turbinákkal is történt korábban. A Hywind projekt vezetője szerint a jövőben állami támogatás nélkül is versenyképes lehet majd a módszer, de ehhez az kell, hogy beindulhasson a tömeggyártás.

A beruházásnak nem mindenki örül: az RSPB Scotland nevű madárvédő szervezet ellenzi a projektet, mert attól tartanak, hogy a turbinák sok tengeri madár elpusztulását fogják előidézni.

Forrás: Index

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2017.09.15.

Az ózon világnapja

Hírek a nagyvilágból2020.03.10.

Kötelezettségvállalás a 2050-ig megvalósítandó klímasemlegességre: a Bizottság európai klímatörvényre tesz javaslatot

Hírek a nagyvilágból2020.11.19.

A biológiai sokféleség védelme: a természet helyreállításának céljai az EU biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiájában