English Utolsó frissítés: 2021-04-20
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-04-20

hun eng Utolsó frissítés: 2021-04-20 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Március 6. nemzetközi energiahatékonysági nap

1998. március 6., az első nemzetközi energiahatékonysági konferencia óta világnap is ösztönöz mindenkit az energiahatékonyságra – ám a siker még várat magára. Egyre több energia fogy, még mindig a véges fosszilis forrásokból, ezek elégetése pedig tovább melegíti a légkört.

Régóta tudjuk, hogy a Föld készletei végesek, és régóta halljuk, hogy át kell térnünk készleteink takarékos, hatékony felhasználására, az alternatív energiaforrások kiaknázására. Mégis egyre több energia fogy, az utóbbi 40 évben több mint kétszeresére nőtt a világ energiatermelése a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint (Mtoe=megatonna-olajegyenértékben), és közben csak 5,6%-kal csökkent a fosszilisok aránya, míg a megújulóké (other=nap, szél, geotermikus, hő stb.) 1,3%-kal nőtt.

Uniós összehasonlításban a magyar gazdaság energiaigényesnek számít. 2014-ben egységnyi GDP termeléséhez az uniós átlagnál 76%-kal több energia fogyott. Mivel a lakosság energiafelhasználása megegyezik az iparéval, ezért például a lakóházak megfelelő hőszigetelése óriási megtakarítással járna.

Az alig vagy rosszul szigetelt lakásokban télen a pazarló fűtésért, nyáron meg a hűtésért fizetünk sokat, pedig ma már néhány év alatt megtérül egy megfelelő hőszigetelés. Ám nem csak a fűtés, hűtés energiafaló – fogyasztási szokásaink, a háztartási gépek, a világítás, a vízellátás, a szemét, a szennyvíz kezelése, a közlekedés, ételeink termelése, szállítása... mind-mind energiát fogyaszt. Ennek pedig nagy a szénlábnyoma.

Bővebben: http://fna.hu/hir/energiavilag

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2020.12.16.

Elfogadta az Országgyűlés a hazai hulladékgazdálkodási ágazat megújítását célzó törvénycsomagot

Hírek a nagyvilágból2018.10.16.

Biogazdaság: Új uniós stratégia Európa fenntartható fejlődéséért

Hírek a nagyvilágból2019.12.03.

December 2–13., Madrid: ENSZ-klímakonferencia