English Utolsó frissítés: 2021-12-15
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-12-15

hun eng Utolsó frissítés: 2021-12-15 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Melléktermékek újrafelhasználása a söriparban

Az italok, sós kekszek és a halételek csak három olyan terület, amelyeken az EU sörgyártó ágazata jelenleg innovatív megoldásokat kutat annak érdekében, hogy az EU zöld céljainak elérése iránti elkötelezettség részeként megpróbálja felszámolni a sörgyártásból származó elpazarolt melléktermékeket.

Az EU Zöld Megállapodása kapcsán az ágazat fenntarthatósági tervet készített, amelynek célja a hulladékot célzó innovatív megoldások bővítése és az ágazat környezeti hatásainak javítása.

Ennek egyik módja, hogy az ágazat innovatív technikákba fektet be a korábban fel nem használt melléktermékek helyreállítására és értékesítésére.

A kutatás nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az „elfogyasztott” szemek, vagyis az árpa maláta kivont maradványai, amelyek a sörfőzés befejezése után maradtak, hogyan válthatók át értékessé.

A rostból, fehérjéből és zsírokból álló kiégett szemek a sörfogyasztás 85%-át teszik ki, amely az EU-ban évente több ezer tonna kiégett gabonát jelent.

A hangsúly most az, hogy az „elhasználódott” gabonák gondolatát „megmentett” szemcsékké alakítsák át, ami részben az egész EU-ban számos innovatív kezdeményezés révén valósul meg.

Thomas Monin, az AB InBev, a belgiumi székhelyű vezető ital- és sörgyártó vállalat egyik társtermék-fejlesztési szakértője a Brewers of Europe fenntarthatósági fórumán nemrégiben úgy becsülte, hogy a vállalat évente több mint 1,4 millió tonna elhasznált gabonát termel.

Ennek kontextusba helyezéséhez ez elegendő fehérje lenne ahhoz, hogy évente 20 millió embert tápláljon - mondta, kiemelve, hogy ez óriási lehetőséget jelent az ágazat számára.

közelmúltig a vállalat túlnyomórészt állati takarmányként, nem pedig emberi fogyasztásra értékesítette a mellékterméket. 

Ez azonban elveszített lehetőség Monin szerint, aki kiemelte, hogy ezek a szemek alkalmasak emberi fogyasztásra és rendkívül táplálóak is. 

Az egyik ilyen, az EU LIFE projektje által finanszírozott kezdeményezés lehetővé tette a sörfőzők számára, hogy alkoholmentes italt állítsanak elő, míg egy másik e pazarolt gabonákat kekszekké alakítja.

"A sörfőzde számára a körforgás megteremtése és az élelmiszer-pazarlás csökkentése mellett ezek a termékek nagyobb értéket is hozhatnak ezeknek a sörfőzdéknek" - mondta Monin, hozzátéve, hogy ez lényegesen magasabb értéket jelent, mint ami az elfogyasztott gabona nyersanyagként történő értékesítésével jár. 

Forrás: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/from-spent-to-saved-grains-reusing-by-products-in-the-brewing-industry/?fbclid=IwAR37QycGh1CJG2JAhnPQenXX7iUetreW_WLVW7JbEb_EzXFInzl8Y62DIvI

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2021.11.16.

Tippek a LIFE Clean Energy Transition pályázatok benyújtásához

LIFE hírek2019.01.07.

Magyarország elnyerte első két LIFE integrált projektjét

LIFE hírek2020.09.01.

Szeptemberben indul a második magyar koordinálású projekt a LIFE Éghajlat-politika alprogramban