English Utolsó frissítés: 2021-04-20
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-04-20

hun eng Utolsó frissítés: 2021-04-20 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Mi mindent köszönhetünk az erdőknek? – Infografika sorozat a természetes erdők ökoszisztéma szolgáltatásairól

Ma már alig találunk Magyarországon természetes tölgyerdőket. Az erdőgazdálkodás és más emberi hatások miatt a tölgyeseink szinte teljesen átalakultak, az egykori vadonok eltűntek Európából és Magyarországról is. Pedig a természetes erdők sokkal többet adnak nekünk, mint gondolnánk: gyógynövényeket, ehető gyümölcsöket és gombákat, változatos növény és állatvilágot, a nyári forróságban enyhet adó, felüdítő menedéket.

Természetes erdeink a környezetük működésében is fontos szerepet töltenek be. Megvédik a környező termőföldeket a kiszáradástól, és az erős szelektől, hozzájárulnak ivóvízbázisaink megőrzéséhez, továbbá szén-dioxidot kötnek meg és tárolnak. Emellett jóval több növény és állatfajnak biztosítanak élőhelyet, mint a gazdasági erdők. Különböző méretű, korú és fajú fák alkotják, és sok bennük a kidőlt, korhadó holtfa, amelyekben számos különleges faj talál menedéket. Ez a változatosság teszi egészségessé a természetes erdőket, amelyek sikeresebben állnak ellen a klímaváltozás okozta kihívásoknak.

A Life4Oak Forests projekt keretében készített infografika-sorozat azt mutatja be, hogy mi mindent köszönhetünk a természetes erdőknek.

Forrás: http://hu.life4oakforests.eu/2020/05/18/mi-mindent-koszonhetunk-az-erdoknek-infografika-sorozat-a-termeszetes-erdok-okoszisztema-szolgaltatasairol/

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.04.21.

Sikeresen lezajlott a Virtuális LIFE CLIMA Tájékoztató Nap

LIFE hírek2020.07.30.

„WOLFLIFE” – A szürke farkasok védelme a Keleti-Kárpátokban (LIFE Díj 2020)

LIFE hírek2020.12.09.

Az Európai Klíma Paktum indító eseménye