English Utolsó frissítés: 2021-09-06
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-09-06

hun eng Utolsó frissítés: 2021-09-06 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Mi mindent köszönhetünk az erdőknek? – Infografika sorozat a természetes erdők ökoszisztéma szolgáltatásairól

Ma már alig találunk Magyarországon természetes tölgyerdőket. Az erdőgazdálkodás és más emberi hatások miatt a tölgyeseink szinte teljesen átalakultak, az egykori vadonok eltűntek Európából és Magyarországról is. Pedig a természetes erdők sokkal többet adnak nekünk, mint gondolnánk: gyógynövényeket, ehető gyümölcsöket és gombákat, változatos növény és állatvilágot, a nyári forróságban enyhet adó, felüdítő menedéket.

Természetes erdeink a környezetük működésében is fontos szerepet töltenek be. Megvédik a környező termőföldeket a kiszáradástól, és az erős szelektől, hozzájárulnak ivóvízbázisaink megőrzéséhez, továbbá szén-dioxidot kötnek meg és tárolnak. Emellett jóval több növény és állatfajnak biztosítanak élőhelyet, mint a gazdasági erdők. Különböző méretű, korú és fajú fák alkotják, és sok bennük a kidőlt, korhadó holtfa, amelyekben számos különleges faj talál menedéket. Ez a változatosság teszi egészségessé a természetes erdőket, amelyek sikeresebben állnak ellen a klímaváltozás okozta kihívásoknak.

A Life4Oak Forests projekt keretében készített infografika-sorozat azt mutatja be, hogy mi mindent köszönhetünk a természetes erdőknek.

Forrás: http://hu.life4oakforests.eu/2020/05/18/mi-mindent-koszonhetunk-az-erdoknek-infografika-sorozat-a-termeszetes-erdok-okoszisztema-szolgaltatasairol/

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.05.13.

Nemzetközi projektpartner-kereső

LIFE hírek2019.02.07.

Elkészült a 2019. évi XVI. Országos és Pannon-régiós Sasleltár

LIFE hírek2018.09.19.

Közel 200 millió eurót igényelnek a LIFE éghajlatváltozás-projektekre pályázók