English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Miért érdemes a helyi és fenntartható élelmiszereket vásárolni?

Az EU közelgő  Farm to Fork Strategy a „Farmtól a villáig”-stratégiája (F2F) célja, hogy a teljes élelmiszerláncot, a termeléstől a fogyasztásig, zöldebbé és fenntarthatóbbá tegye.

A Slow Food globális mozgalom célja, hogy megvédje mindenkinek az élelemhez való jogát, úgy, hogy az egyszerre legyen „jó” a termelők, a fogyasztók és a bolygó számára. Marta Messa-val (Slow Food) beszélgettünk a Slow Food kezdeteiről, munkájáról a LIFE-fal és arról, hogy miért érdemes helyi termelőktől vásárolni.

Hogyan kezdődött el a Slow Food?

A Slow Food 1986-ban kezdődött, miután egy aktivisták egy kisebb csoportja, amely az lassabb ütemű életet védi, demonstrációt tartott egy gyorséttermi étterem nyitására a római Spanyol lépcsők közelében. Azóta 160 országban több mint egymillió emberből álló globális mozgalommá nőtte ki magát.

Mi a mozgalom filozófiája?

Az ételt úgy tekintjük, mint amely összekapcsolja a politikát, a kultúrát, a történelmet, az identitást, a környezet és az élet ütemét. Össze akarjuk hozni a különböző csoportokat - a gazdáktól és a halászoktól kezdve az ifjúsági aktivistáig és a tanárokig. Ez a közösségérzet sokkal fontosabb, mint valaha, tekintettel a jelenlegi kihívásokra. Különösen a koronavírus-válság miatt szeretnénk biztosítani, hogy az emberek továbbra is hozzáférjenek a bolygó számára kedvező élelmiszerekhez.

Miért döntött úgy, hogy együttműködik a LIFE programmal?

Megkerestük azokat a lehetőségeket, amelyekkel növelni tudjuk a munkánk hatását, ezért gondoltuk, hogy jó ötlet lenne pályázatot szerezni a finanszírozásra.

Mennyire volt fontos a LIFE támogatása?

Ez segített nekünk stratégiailag is elgondolkodni abban, hogy mit tegyünk a globális mozgalom további fejlesztése érdekében. Például a LIFE programnak köszönhetően hálózatunkkal együttműködve kidolgozzuk a változás elméletét, hogy jobban megvilágítsuk, mit akarunk elérni.

Milyen előnyei vannak a helyi ételek fogyasztásának?

Először is, a fenntarthatóan termesztett helyi ételek jobban ízlenek - frissebbek, mivel még nem tettek meg velük nagy távolságot. A táplálékminőségük magasabb. Valójában a tanulmányok azt mutatják, hogy a biodiverzifikált élelmiszerek antioxidáns tartalma magasabb a hagyományos ételeknél.

Arról is szól, hogy mindenki számára jobb életet teremtsünk. Aki helyben vásárol, támogatja a helyi gazdákat, a piacokat és az élelmiszeripari kézműveseket. Segít a változatos helyi élelmiszer-rendszerek rugalmasságának megteremtésében.

A helyi étkezésnek kulturális és történelmi szempontjai is vannak. Ha csak importált ételeket eszünk, akkor ezeket elveszítjük.

És természetesen a helyi étkezés jobb a környezet számára, mivel kevesebb kibocsátással jár!

Hogyan befolyásolta a koronavírus kitörése az élelmiszer-termelőket?

Súlyosan érintette őket. Számos nyitott piacot bezártak az egész világon. Ez problémát okoz azon emberek számára is, akik ezekre támaszkodtak termékeik megszerzéséhez. És ez különösen aggasztó a társadalom kiszolgáltatott csoportjai számára.

Ennek ellenére halljuk, hogy az élelmiszergyártók és a helyi közösségek együtt dolgoznak annak érdekében, hogy új módszereket találjanak a termékek értékesítésének folytatására. Példa erre a házhozszállítás szervezése, a még nyitott piacok megjelölése, online megrendelések készítése és a polgárok tájékoztatása a közösségi médiában arról, hogy hol találhatják az élelmiszereket.

Az eredeti cikk itt olvasható:

https://ec.europa.eu/easme/en/news/why-buying-local-and-sustainable-food-makes-sense

Miért érdemes a helyi és fenntartható élelmiszereket vásárolni?

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2017.08.25.

Elérhető a LIFE Éghajlat-politika Alprogram tervezési & beadási checklist

LIFE hírek2020.01.27.

Klíma- és kultúrtörténet - együtt az éghajlat-változás elleni fellépés érdekében

LIFE hírek2017.07.25.

Elkészült az új, 2017- es LIFE minta támogatási szerződés!