English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Milyen egy jó LIFE-pályázat: tippek és tapasztalatok - II. rész

Milyen valójában LIFE-támogatásra pályázni? Sok erőfeszítést és időt igényel? Hogyan segíthet egy  vállalkozásnak vagy cégnek? Kai Hempel, a LIFE Waste2Protein ügyvezető igazgatója segít abban, hogy a kérdéseinkre választ kapjunk. Ez a cikk a LIFE-támogatás igénylésére vonatkozó rövid sorozatunk második része.

Kérem, meséljen magáról és a cégről, ahol dolgozik!

Mindig érdekelt az akvaponika, és a halak minél fenntarthatóbb táplálására törekedtem. A jelenlegi kínálat hal- vagy szója-alapú. Felmerült bennem az ötlet, hogy rovarokat használjak alternatív fehérjeforrásként. Üzleti partneremmel, Dr. Jonas Finck-el közösen egy kis garázsban kezdtünk dolgozni. 2017-ben bankhitelt kaptunk, és megszületett a cégünk, aminek a  madebymade nevet adtuk. Azóta arra törekszünk, hogy megvalósítsuk az álmunkat és létre hozzuk a saját rovartenyésztő gyárunkat.

Be tudná mutatni röviden a LIFE projektjét?

A Waste2Protein LIFE projekt célja, hogy a szupermarketekből származó biohulladékot forrásként felhasználva rovarfehérjét állítson elő fekete katona legyekből. A gyártási folyamatnak környezetbarátnak kell lennie és a körforgásos gazdaság koncepcióját kell követnie. Célunk a nulla hulladéktermelés.

Miért pályáztak LIFE támogatásra?

A LIFE programnak nagyon jó hírneve van, és a csatlakozásunk azt jelenti, hogy az európai projektek olyan közösségének tagjává válunk, amely fejleszti és védi a környezetet. Ezen túlmenően egy ipari rovarnövény létrehozása ambiciózus és összetett feladat – amelyhez a jó partnerek rendkívül fontosak. Kis vállalkozásként a LIFE támogatás elengedhetetlen számunkra e cél eléréséhez.

Mennyi időbe telt a teljes pályázat elkészítése?

Úgy döntöttünk, hogy a Környezetvédelem alprogramban pályázunk. Először egy tíz oldalas összefoglalót kellett benyújtanunk a pályázatról, amelynek elkészítése körülbelül öt hétbe telt. Aztán a teljes pályázat kitöltése körülbelül hét hetet igényelt. Ezt követően néhány további kérdést is meg kellett válaszolni.

Mennyire volt fontos a LIFE támogatása?

A LIFE támogatása elengedhetetlen volt. Ez tette lehetővé számunkra, hogy nagyban gondolkodhassunk. A cégünk a befektetők számára is érdekessé vált, és a rendelkezésünkre álló pénzeszközök miatt jó hitelminősítést kaptunk.

Mi a legfontosabb tipp a jövőbeli pályázók számára?

Minden sokkal hosszabb ideig tart, mint gondolnád, ezért adj magadnak elég időt a pályázásra.

Mi lesz a következő projekt?

A Waste2Protein fő célja az első ipari rovargyár létrehozása, most ezért dolgozunk mindannyian. Ha ez megtörtént, globálisan szeretnénk bővülni.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/inside-good-life-proposal-tips-insights-experiences-part-ii

Milyen egy jó LIFE-pályázat: tippek és tapasztalatok - II. rész

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2021.12.13.

Az új LIFE standard cselekvési projektjavaslatok teljes költségvetése 2,7 milliárd euró

LIFE hírek2018.10.19.

Az energiaigényes iparágak szén-dioxid-lábnyomának csökkentése

LIFE hírek2018.07.30.

Apajon gyűrűzött fiatal kanalasgém táplálkozik a Böddi-széken