English Utolsó frissítés: 2021-10-18
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-10-18

hun eng Utolsó frissítés: 2021-10-18 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Műanyagkörforgási Szövetség

Műanyagkörforgási Szövetség: több mint 100 partner vállalja, hogy 2025-re 10 millió tonna újrahasznosított műanyagot használ fel az új termékekben

A teljes műanyagipari értéklánc több mint 100 állami és magánszereplője készül ma aláírni a Műanyagkörforgási Szövetség nyilatkozatát, hogy önkéntes lépésekkel tegyék zökkenőmentesebbé az uniós műanyag-újrafeldolgozási piacot.

Nyilatkozatában a szövetség ismerteti azokat az eszközöket, amelyekkel 2025-re meg kívánja valósítani azt a célt, hogy évente legalább 10 millió tonna újrafeldolgozott műanyagot hasznosítsanak az új termékek gyártásában Európában. Ezt a célértéket az Európai Bizottság határozta meg 2018. évi, műanyagokkal kapcsolatos uniós stratégiájában, amely az európai műanyag-újrafeldolgozás fellendítésére irányuló erőfeszítéseinek részét képezi.

Frans Timmermans, a fenntartható fejlődésért felelős első alelnök így nyilatkozott: „Üdvözlöm az ágazat kötelezettségvállalásait, amelyek révén új utak nyílnak számunkra a műanyagok előállításában és felhasználásában. A műanyagok hatékony újrahasznosítása hozzájárul bolygónk megtisztításához és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, mivel a fosszilis alapanyagok helyébe a műanyaghulladékok lépnek a gyártás során.”

Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos hangsúlyozta: „Itt az alkalom, hogy az európai iparágat világelsővé tegyük a műanyagok újrahasznosításában. Környezetünk védelme, a munkahelyteremtés és versenyképességünk fenntartása érdekében teljes mértékben meg kell ragadnunk e lehetőséget.”

A nyilatkozat, amelynek aláírói között kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, vállalkozói szövetségek, szabványügyi és kutatási szervezetek, valamint helyi és nemzeti hatóságok egyaránt szerepelnek, 10 millió tonnás célértéket rögzít, és a természet műanyaghulladék-mentessé tételére, továbbá a hulladéklerakás teljes kiküszöbölésére szólít fel. Mindezek érdekében a nyilatkozat többek között az alábbi konkrét intézkedéseket vázolja fel:

  • optimalizálni kell a műanyag termékek tervezését, hogy biztosítható legyen azok jobb újrafeldolgozhatósága és az újrahasznosított műanyagok nagyobb arányban történő integrálása a gyártási láncba;
  • Unió-szerte fel kell tárni a műanyaghulladék nagyobb arányú összegyűjtésében, válogatásában és újrafeldolgozásában rejlő kiaknázatlan potenciált és a beruházási hiányterületeket;
  • menetrendet kell kidolgozni a körforgásos műanyagok kutatására-fejlesztésére;
  • átlátható és megbízható ellenőrzési rendszert kell kialakítani a műanyaghulladék-áramlás Uniós szintű nyomon követésére.

A következő lépések

A szövetség nyilatkozata a későbbiekben is aláírható lesz a Bizottság honlapján, hogy még nagyobb számban csatlakozhassanak az érdekeltek és különösen az Európa-szerte működő közigazgatási szervek.

Az aláírók továbbá arra ösztönzik a vállalkozói szövetségeket és a vállalatokat, hogy – amennyiben ezt még nem tették meg – önkéntes vállalásokat fogalmazzanak meg az újrafeldolgozott műanyagok nagyobb arányú felhasználása vagy előállítása céljából. Az érdekeltek a következő címre írhatnak további tájékoztatásért: GROW-ENV-RPLASTICS-PLEDGE@ec.europa.eu

Háttér-információk

A műanyaghulladék újrafeldolgozási potenciálja még mindig nagy mértékben kihasználatlan az EU-ban, különösen az egyéb anyagok, például a papír, az üveg és a fémek feldolgozási arányához képest. Az Európában évente összegyűjtött több mint 27 millió tonna műanyaghulladéknak kevesebb mint egyharmada kerül újrahasznosító üzemekbe. Ebből eredően 2016-ban kevesebb mint 4 millió tonna újrafeldolgozott műanyagot értékesítettek Európában, ami a műanyagok uniós piacának alig 8%-át teszi ki. Az újrahasznosított műanyag mennyiségét 10 millió tonnában meghatározó uniós célkitűzés 2025-ig történő megvalósításával a Műanyagkörforgási Szövetség több mint 150%-kal kívánja fellendíteni fel az újrafeldolgozott műanyagok uniós piacát. 

Az Európai Bizottság 2018. december 11-én jelentette be a Műanyagkörforgási Szövetség elnevezésű kezdeményezés megalakulását. A szövetség létrejöttét a műanyagok nagyobb arányú újrahasznosítását célzó önkéntes ipari vállalások előzetes értékelése előzte meg. Az említett értékelés azt mutatta, hogy az újrahasznosított műanyagok beszállítói részéről tett vállalások elegendőek annak biztosításához, hogy 2025-ig évente legalább 10 millió tonna – vagy akár annál több – újrahasznosított műanyagot használjanak fel Európában. Ugyanakkor az újrafeldolgozott műanyagok felhasználóinak –például a műanyag-feldolgozó és -gyártó vállalatoknak – a vállalásai nem voltak kielégítőek, ezért a kereslet és a kínálat közelítése érdekében további intézkedésekre volt szükség.

A Műanyagkörforgási Szövetség 2019. február 5-én tartotta első ülését az európai ipari napok keretében. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a műanyagipari értéklánc keretében együtt kell működniük annak érdekében, hogy 2025-re teljesülhessen az a célkitűzés, miszerint évente 10 millió tonna újrahasznosított műanyag kerüljön felhasználásra új termékekben. A szövetség tagjai öt témakört emeltek ki prioritásként:

  1. a műanyaghulladékok gyűjtése és válogatása,
  2. terméktervezés az újrafeldolgozás jegyében,
  3. a termékek újrafeldolgozottműanyag-tartalma,
  4. kutatás-fejlesztés és beruházások, a kémiai újrahasznosítás területén is, és
  5. a műanyagok újrafeldolgozásának nyomon követése az EU-ban.

Konkrét megoldások kidolgozása céljából azonnali jelleggel munkacsoportok jöttek létre. A csoportok 2019 tavaszán tartott üléseiken készítették elő azt a nyilatkozatot, amelyet a csatlakozott felek a mai napon írnak alá.

További információk

A műanyagokkal kapcsolatos uniós stratégia sajtóközleménytájékoztatók és feljegyzéshttps://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-6_en.htm

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_19_5583

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2020.07.30.

Átadták az ITM támogatásával megvalósított újrahasznosított műanyag ladikot

Hírek a nagyvilágból2017.08.22.

Tovább nő a kiserőművek száma Magyarországon

Hírek a nagyvilágból2018.06.28.

Ez a csokimárka egyre több országban csak megújuló energiát használ