Utolsó frissítés: 2020-02-21

Frisítés dátuma: 2020-02-21

hun eng Utolsó frissítés: 2020-02-21 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Nemzeti kapcsolattartói workshopon és konferencián vettek részt a magyar LIFE csapat tagjai Zágrábban

2018. február 1. és 2. között két rendezvénynek adott otthont a horvát LIFE nemzeti kapcsolattartói (NCP) csapat: egy NCP Networking Workshopnak, valamint egy LIFE konferenciának. A meghívásnak eleget téve a magyar LIFE Kapacitásépítési Projekt keretei között működő környezetvédelmi és klímapolitikai csapat tagjai is részt vettek a rendezvényen, ahol előadást is tartottak.

Az NCP Networking Workshop keretében 10 ország (HR, HU, SI, BG, EL, CY, SK, LT, LV, EE, NL) LIFE nemzeti kapcsolattartói és kapacitásépítési projektkoordinátorai, valamint az Európai Bizottság Külső Monitoring Csoportjának (NEEMO) képviselője osztották meg egymással a program egészével, valamint a pályázók szakmai és pénzügyi támogatásával kapcsolatos tapasztalataikat. Napirenden szerepeltek a korábbi évek pályázati tapasztalatai, a 2018-2020-as munkaprogram újításai, az 2018-as pályázati év tervezése a munkaprogram reformjainak szellemében, valamint a program 2020 utáni jövője. A résztvevők különösen nagy érdeklődést mutattak egymás nemzeti önrész-támogatási rendszereinek megismerése és a jó gyakorlatok átvétele iránt. A többéves munkaprogram újításainak témakörében Kovács Barbara, éghajlat-politikai nemzeti kapcsolattartó tartott vitaindító előadást. A második napon a magyar LIFE Információs Naphoz hasonló konferenciára került sor, melynek fő célközönségét a horvátországi LIFE érdeklődők, pályázók és projektgazdák adták, de számos külföldi előadó és érdeklődő mellett az Európai Bizottság részéről az uniós szakpolitika (DG CLIMA, DG Environment) és a program koordinációért felelős Végrehajtó Ügynökség (EASME) is képviseltette magát. A konferencia tematikus példákon keresztül igyekezett bemutatni azokat az elvárásokat, amelyeket egyben a program eredményének is tartanak: a LIFE program közvetetten és közvetlenül és képes befolyásolni az európai uniós környezetvédelmi és éghajlat-politikai politikákat (policy uptake); piacközeli, innovatív megoldások finanszírozásában is részt vesz (close-to-market); törekszik a jó gyakorlatok regionális és uniós szintű átültetésére és megismétlésére (transferability, replicability); társadalmi-gazdasági előnyökkel bír (socio-economic impact); szinergiákat képez más szakpolitikai célkitűzésekkel és mozgósít más uniós és nemzeti forrásokat.

A rendezvényeken a szakminisztériumok munkatársai olyan jó gyakorlatokat ismertek meg, melyek hasznosíthatók lesznek a hazai pályázóknak nyújtott tanácsadás során.

A konferencia teljes videó anyaga megtekinthető az alábbi linken.

https://www.youtube.com/watch?v=-9fJJWV2AQU

Az eseményen készült képek megtekinthetőek a Képgalériában.

Kapcsolódó tartalmak

beszámoló2018.12.06.

Olaszországi tanulmányút

beszámoló2018.11.05.

VIII. LIFE Klímapolitikai Tréning

beszámoló2017.01.31.

Óriási érdeklődés az inváziós fajokkal foglalkozó szakmai napon!