English Utolsó frissítés: 2022-11-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-11-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-11-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Nemzeti kapcsolattartói workshopon és konferencián vettek részt a magyar LIFE csapat tagjai Zágrábban

2016. december 8. és 9. között két rendezvénynek adott otthont a horvát LIFE nemzeti kapcsolattartói (NCP) csapat: egy NCP Networking Workshopnak, valamint egy LIFE konferenciának. A meghívásnak eleget téve a magyar LIFE Kapacitásépítési Projekt keretei között működő környezetvédelmi és klímapolitikai csapat tagjai is részt vettek a rendezvényen.

A horvát LIFE Kapacitásépítési Projekt keretében szervezett workshop fő célja a LIFE nemzeti kapcsolattartók körében, munkájuk során felmerülő problémák, ügyek megbeszélése és ötletek, közös megoldások megtalálása volt. Az előadások és interaktív fórumok során szó esett kihívásokról, jó gyakorlatokról, tapasztalatokról, különböző nézőpontokról, megközelítésekről, valamint új transznacionális együttműködési lehetőségekről is. Az előadások és beszélgetések a következő fő témaköröket érintették:

  1. 2016. évi LIFE pályázati felhívás tapasztalatai: hogyan motiválhatóak a potenciális pályázók; a pályázók képzését szolgáló rendezvényeken alkalmazott jó gyakorlatok bemutatása; NCP-k együttműködése a transznacionális LIFE projektek érdekében; valamint a pályázók segítése a pályázatírás során;
  2. NCP-k szerepe a revíziós szakaszban;
  3. Egyéb finanszírozási lehetőségek;
  4. LIFE Integrált projektek: hogyan segíthető az integrált projektek előkészítése; sikeres projektgazdák tapasztalatainak megosztása;
  5. További ötletelés: együttműködés, kapcsolatépítés, kommunikáció javítása az NCP-k között.

A workshop résztvevői elsősorban a kapacitásépítési projektet megvalósító tagállamok voltak, így a találkozó jó alkalmat adott arra, hogy ezen speciális projekttípus megvalósítása során felmerülő gyakorlati kérdések kapcsán megosszuk tapasztalatainkat és segítsük egymást az esetleges problémák megoldásában. A rendezvényen többször is utalás történt két héttel korábban megrendezett budapesti LIFE kapacitásépítési networking workshopra, mely egyértelműen pozitív megítélést kapott a résztvevők között. Több, akkor felvetett ötlet és megkezdett eszmecsere folytatódhatott a zágrábi rendezvényen. A workshopon részt vett továbbá néhány, a LIFE programban sikeresen szereplő tagállam nemzeti kapcsolattartója is (Olaszország, Finnország).

A rendezvényeken a szakminisztériumok munkatársai olyan jó gyakorlatokat ismertek meg, melyek hasznosíthatók lesznek a hazai pályázóknak nyújtott tanácsadás során.

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2017.06.14.

Megjelent a LIFE új kiadványa: fókuszban a part menti élőhelyek

LIFE hírek2020.05.29.

Erdőböngésző – foglalkoztató-füzet a természetes tölgyerdők felfedezéséhez

LIFE hírek2020.10.19.

LIFE IP GRASSLAND-HU: lezárultak a 2020-as szöcskeegér felmérések: minden rekord megdőlt!