Utolsó frissítés: 2020-07-02

Frisítés dátuma: 2020-07-02

hun eng Utolsó frissítés: 2020-07-02 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Nyolcezer tonnát hasznosító elektronikai hulladékkezelő üzem épül

Több mint kétmilliárd forintból elektronikaihulladék-hasznosító üzem épül Tiszapüspökiben, a már elkezdődött és a tervek szerint legkésőbb jövő évben megvalósuló beruházás mintegy félszáz új munkahelyet teremt

A beruházó az erre a projektre alakult EWR Hungary Kft., a projekt bekerült az államilag támogatott beruházások közé, de a fejlesztésről beszámoló tiszapüspöki polgármester, Bander József információja szerint konkrét anyagi támogatás még nem érkezett.

A beruházás során egy 3800 négyzetméteres csarnok és egy 800 négyzetméteres, háromszintes irodaház épül a településtől két kilométerre levő kéthektáros területen – írja beszámolójában az MTI. Az üzemben évente mintegy nyolcezer tonna elektronikai hulladékot dolgoznak majd fel, amelyet anyagára bontanak, majd 96 százalékából egy szabadalmaztatott kémiai eljárással olajat állítanak elő. Ennek elégetéséből hő- és elektromos energia keletkezik, amelyet értékesítenek – számolt be a polgármester, hozzátéve: a maradék 2-4 százalék veszélyes hulladékot a településről veszélyeshulladék-égetőbe szállítják.

Az üzem engedélye a próbaüzemig szól, a végleges engedélyt az újabb környezetvédelmi mérések után kaphatja meg. Az üzem létesítéséről már 2011-ben megállapodtak a cégvezetők és a település akkori önkormányzata, a beruházás a korszerű technológia szabadalmaztatása és az engedélyek megszerzése miatt indult hét évvel később.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2020.06.19.

Legyen az Ön települése a Klímabarát Díj első győztese!

Hírek a nagyvilágból2018.08.19.

A költési szezon befejeződése miatt látni kevesebb madarat augusztusban

Hírek a nagyvilágból2018.06.28.

Sokkal olcsóbban lehet a szén-dioxidot kivonni a levegőből egy új technológiával