English Utolsó frissítés: 2021-12-15
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-12-15

hun eng Utolsó frissítés: 2021-12-15 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Optimista pesszimizmus: nemzetközi szakértők értékelték a klímapolitikát

A bonni klímacsúcson nyilvánosságra hozták a Climate Change Performance Index számításának legújabb eredményeit. A klímavédelmi teljesítménye alapján Magyarország a sereghajtók között: a 60-as lista 44.helyén.

A bonni klímacsúcson hozták nyilvánosságra azt a jelentést, amelyben független intézetek (Germanwatch; Climate Action Network; NewClimate Institute) szakértői elemzik az egyes országok klímavédelmi törekvéseit és az elért eredményeket.

Annak ellenére, hogy az utóbbi egy évtizedben jelentősen csökkent a globális CO2 kibocsátás, a Climate Change Performance Index (CCPI) számításában részt vevő kutatók szerint még mindig hiányoznak az ambiciózus célok az üvegházhatású gázok csökkentésére és a tudatos energiafelhasználás előmozdítására.

„Az adatok bíztatóak a megújuló energiaforrások használatának elterjedésével és az egyes országokban elért energia-megtakarítások mértékével kapcsolatban” - mondta Stephen Singer, a Climate Action Network tagja a bonni klímakonferencián, és kiemelte: „Ennek köszönhető, hogy az utóbbi három évben az energiatermelésből származó globális CO2-kibocsátás érdemben nem növekedett.”

„Egy országnak sincs igazán kiemelkedő energiahatékonyság-növelési stratégiája. Szaúd-Arábiának és az Egyesült Államoknak például biztosan drasztikusan szigorítania kell a 2030-as kitűzéseit” – magyarázta Prof. Niklas Höhne, a NewClimate Institute munkatársa, a CCPI kidolgozásában részt vevő egyik kutató.

Wendel Trio, a Climate Action Network Europe igazgatója beszélt az EU összesített teljesítményéről, amely ebben a formában most először került górcső alá. „A jelentés szerint, bár az Európai Unió továbbra is rendszeresen ad hangot elkötelezettségének a párizsi klímaegyezményen tett vállalásai kapcsán, ugyanakkor elkerüli a lényegi, valóban hathatós intézkedések bevezetését. Az EU esetében a szavakat a tetteknek kellene felváltania, és tényleges lépéseket volna szükséges tenni az érdemi kibocsátás-csökkentés érdekében”.

A nemzetközi szakértők a klímavédelmi teljesítménye alapján Magyarországot a sereghajtók közé sorolják. Hazánk több kelet-európai országgal együtt Kínához hasonló értékelést kapott, így a 60 országot felsoroló listán a nem túl előkelő 44. helye került- tájékoztatta a Greenfot Bonnból Munkácsy Béla az ELTE adjunktusa, a Környezeti Tervezési és Nevelési Hálózat vezetője.

Forrás: Greenfo

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2017.10.02.

Gyorsabban kell csökkentenie az Európai Uniónak az üvegházhatású gázok kibocsátását

Hírek a nagyvilágból2019.01.14.

Környezetvédelmi tippek otthonra - ne pazarolja az energiát!

Hírek a nagyvilágból2018.09.25.

55 + 1 hulladékmentes alternatíva az egyszer használatos, eldobható tárgyak helyett