English Utolsó frissítés: 2021-10-18
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-10-18

hun eng Utolsó frissítés: 2021-10-18 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Óriási Natura 2000 hálózat épül ki Svédországban a LIFE delfin projektnek köszönhetően

2017. január 5-én a svéd kormány egy hatalmas tengerparti Natura 2000 területet fordított a Barna delfinnek, a SAMBAH (LIFE08 NAT/S/000261) LIFE projekt eredményei alapján. A több mint egymillió hektáros terület a valaha volt legnagyobb rész, amit Svédország felterjesztett a Natura 2000 hálózatba. A hely magába foglalja a legfontosabb fajok többségét, ami egybe esik a svédek kizárólagos gazdasági övezetével.

Követve egy két éves tanulmány eredményeit, mely a delfinek echolokációjával foglalkozott (tárgyak sötétben történő detektálására és lokalizálására használt eljárás, amelyben a kibocsátott ultrahangok visszaverődésének érzékelését használják fel), a LIFE projekt által vizsgált fajok száma 450 körül lehet. A delfinek száma drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben és a fajok szerepelnek az Élőhely Direktívák II. és IV. mellékletében, valamint több EU tagállam és nemzetközi IUCN vörös listáin.

A mindenkori célja a projektnek az volt, hogy megbízható adatokat szolgáltasson az élőhelyről és elosztásról. Az echolokációs tanulmány kimutatta, hogy a fajok legfontosabb táptalaja egy olyan rész, ahol delfin korábban sosem járt.

Mivel kevés a delfin a Balti-tengerben, a SAMBAH projekt egy újszerű vizsgálati módszert alkalmazott; 300 echolokációs detektort helyeztek el egy szisztematikus rendszerben az egész Balti-tengeren.

A Skandinávia legnagyobb vadasparkja, a Kolmardens Djurpark által vezetett, több nemzetet összefogó SAMBAH (Static Acoustic Monitoring of the Baltic Sea Harbour Porpoise) projektben a Balti-tenger körüli EU országok mind becsatlakoztak. Végső céljuk, hogy biztosítsák a Barna delfin megőrzését. Az erre szánt Natura 2000 terület egy következő lépcsőfok, ami megvalósítja a projekt célkitűzését.

 

További információkat a projekt honlapján talál: www.sambah.org

cikk forrása: http://ec.europa.eu/environment/life/news/newsarchive2017/january/index.htm#sambah

 

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2021.01.11.

OAKEYLIFE: Díjazott kutatói, szakdolgozói szakcikkek a Peszéri-erdőről

LIFE hírek2017.08.18.

Svéd egyetem LIFE projektpartnert keres

LIFE hírek2018.09.14.

Az idei évben debütált a kétlépcsős pályázati rendszer