English Utolsó frissítés: 2021-12-15
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-12-15

hun eng Utolsó frissítés: 2021-12-15 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

PannonEagle LIFE: Kurszán története

„Kurszán” 2017-ben született egy Hevesi-síkon található fészekben, itt kapott jelölő gyűrűt 2017. június 30-án. Testvére a RaptorsPrey LIFE program jóvoltából a gyűrű mellé egy jeladóval ellátott hátizsákot is kapott útravalónak. A jeladós madárról sajnos nem sok adatot gyűjthettünk, mivel a tetemét és a levágott jeladót szeptemberben találták meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei. „Kurszánnak” nagyobb szerencséje volt, hiszen amikor testvére jeladóját keresték, a csapat csak úgy belenézett egy közelben lévő, már használaton kívüli régi kútba, amiben egy egészségesnek tűnő fiatal parlagi sas gubbasztott egy kiálló faágon. Elképzelhető, hogy neki is azok „segítettek” belemászni a kútba, akik a testvérét is eltették láb alól. A kútból kimentett sas új születésnapja szeptember 5-ére esett, megmentői nevezték el „Kurszánnak”.

A legyengült fiatal madár a jászberényi Sasközpontba került, a gondozóknak 4 hónapba telt, mire elengedéshez megfelelő állapotba hozták a sast. Egy szerencsésebb folytatás reményében „Kurszánt” egy szintén mentett társával, „Hanssal” 2018. január 16-án engedték el egy jeladóval a hátán.

Jeladójának köszönhetően tudjuk, hogy „Kurszán” azóta, egy igazi honfoglaló fejedelemhez méltóan bejárta a Kárpát-medencét.

2019 tavaszán megpihent és elfoglalt egy ősi sas territóriumot a Vértesben, ahol egyedül maradt az öreg tojó, és fészket ugyan foglaltak, de főszereplőnk ekkor még csak két éves volt, valószínűleg ezért nem volt költés.

További barangolásai után 2020 tavaszán visszatért a vértesi territóriumba, de pár naponta rendszeresen ellátogatott egy 160 km-re levő osztrák területre is, majd hirtelen beállt Nyugat-Szlovákiában egy területre, ahol a Pannon Eagle projektben is részt vevő kollégák, a Raptor Protection Slovakia szakemberei meg is találták a fészkét, amit egy nála egy évvel idősebb tojóval épített.

Itt a többi sashoz képest 2 héttel később kezdtek el költeni, de végül egy fiókát sikeresen felneveltek.

Így ünnepelte harmadik születésnapját „Kurszán”, aki a kalandos kezdés után remélhetően még sok évig élheti a sasok „szokványos” hétköznapjait, és számunkra is rengeteg értékes adattal szolgálhat.

Bővebben: https://parlagisas.hu/hu/content/harmadik-szuletesnapjat-egy-fiokaval-unnepelte-kutbol-mentett-sas?fbclid=IwAR1Z7gnreYbSZMM1lwaCT1i7DcEdqwwP_3V3JNbob_oF3-MzhIFUAwTJO70

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.09.30.

A természet-helyreállítás az Oude Willem nemzeti parkban

LIFE hírek2019.06.03.

Hogyan írjunk jó LIFE pályázatot?

LIFE hírek2019.05.16.

Kiállítás a legelőtavakról