English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Segíthetnek az energiahatékony épületek az éghajlati válság megoldásában?

Az épületek az életünk hátterét képezik, hiszen ezekben töltjük időnk nagy részét. De az épületek teszik ki az EU energiafogyasztásának 40% -át és üvegházhatású gázok kibocsátásának 36% -át. Egy finn LIFE projekt célja e tendencia megfordítása.

Az épületek energiahatékonyságának javítása kritikus jelentőségű az EU 2050-es éghajlat-célkitűzéseinek az európai zöld megállapodás keretében történő elérése szempontjából. Ez a törekvés az EU Fenntartható Energia Hétre is összpontosít, amely ebben az évben a tiszta energiát vizsgálja meg a zöld fellendülés és a Covid-19 utáni növekedés érdekében.

Jövőbiztos épület

A szakértők szerint az épületek energiavesztesége elkerülhető lenne a meglévő épületek felújításával és az energiahatékony anyagok felhasználásával az újak építésekor. Katja Lähdesmäki-Josefsson, a LIFE EconomisE projektvezetője egyetért ezzel.

„A finn éghajlatváltozási testület szerint az energiafogyasztást Finnországban 2050-ig akár 33% -kal lehet csökkenteni az épületek jobb energiahatékonysága és az új épületek alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldásai révén” - mondta.

E célból a hároméves LIFE projekt először létrehozta az úgynevezett EconomisE platformját. Ez találkozási pontként szolgál az építészek, az ingatlantulajdonosok és a befektetők számára, akiket új projektek kidolgozására ösztönöznek.

Ezenkívül a projekt tagjai privát módon találkoztak bankokkal és nyugdíjalapokkal, hogy ösztönözzék őket az alacsony szén-dioxid-kibocsátású beruházások elfogadására. Eközben a csoport a városok és önkormányzatok törvényhozóit tanácsokkal segíti az energiahatékonyságot növelő ingatlanbefektetési döntések meghozatalában.

A csapat erőfeszítései már gyümölcsöt hoznak

„A mai munkánk 110 beruházást eredményez, több mint 2 millió euró értékben, miközben testreszabott energiahatékonysági tanácsokat adtunk sok olyan önkormányzatnak, amelyek elkötelezettek a szén-semlegesség mellett” - erősíti meg Katja.

A projekt részeként rendszeresen rendezvényeket és workshop-okat is tartanak az épületek energiahatékonysági beruházásainak ösztönzésére.

Vélemények megváltoztatása

Áprilisban a csoport országos felmérést indított az energiahatékonyságról és az éghajlatváltozásról, Finnország 50 legjobb ingatlantulajdonosát célozva. A felmérésre adott válaszok meghatározzák, hogy vajon ezek a hatalmas befektetők akarnak-e befektetni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású épületekbe. Az eredményeket szeptemberben teszik közzé a projekt honlapján. Ezenkívül a projektpartnerek kidolgozták a városok energiahatékonysági beruházási útmutatóját. Az útmutató gyakorlati információkat nyújt a városok számára az energiahatékonysági intézkedések bevezetéséről. Az érdekelt önkormányzatok számára ingyenes volt a képzés. A LIFE EconomisE adatait hozzáadtuk az Energy Leap platformhoz, amely esettanulmányokat tartalmaz a sikeres energiahatékonysági beruházásokról.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/could-energy-efficient-buildings-help-solve-climate-crisis

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2017.03.18.

LIFE NCP Tréning Brüsszelben 2017

LIFE hírek2020.10.19.

Elérhető az OAKEYLIFE program online tanösvény térképe

LIFE hírek2017.03.23.

LIFE NCP tréning, 2017