English Utolsó frissítés: 2022-12-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-12-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-12-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Segítünk megmenteni bolygónkat: a LIFE projektek az élvonalban

Az éghajlatváltozás körülöttünk zajlik. A sarki jégpajzsok olvadnak, a tengerszint pedig emelkedik. Az extrém időjárási események, például az áradás, a kánikula és az aszály egyre fokozódnak. Úgy tűnik, hogy a dolgok rosszabbodni fognak az elkövetkező évtizedekben. A LIFE projektek keményen dolgoznak a helyzet enyhítésén.

Az EU mindent megtesz az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében ambiciózus politikák bevezetésével. Ezek egyike az Európai Zöld Megállapodás, amely az EU gazdaságának fenntarthatóvá tételének terve. Célja az erőforrások hatékony felhasználásának fokozása azáltal, hogy tiszta, körforgásos gazdaságra vált, miközben helyreállítja a biológiai sokféleséget és csökkenti a szennyezést.

Számos LIFE projekt támogatja az Európai Zöld Megállapodást. Az Ecomondo - a zöld gazdaság legnagyobb digitális kiállítása - alkalmából íme néhány példa.

Tőzeges területek helyreállítása öt EU-országban

A tőzegföldek egyedülálló ökoszisztémák, amelyek sok ritka és veszélyeztetett fajnak adnak otthont, és sehol máshol nem találhatók meg. A tőzegföldek szabályozzák éghajlatunkat azáltal, hogy hatalmas mennyiségű szén-dioxidot tárolnak. Ennek ellenére a tőzeges területek továbbra is pusztulnak.

A balti államokban, Németországban és Lengyelországban hatalmas tőzegterületek vannak, amelyek sürgős megőrzésre és helyreállításra szorulnak. LIFE tőzeg-helyreállítási projektcsapata ezekben az országokban mintegy 5 300 hektár lecsapolt és leromlott tőzegterületet újít fel árkok feltöltésével és gátak építésével, hogy megakadályozza a víz elvezetését.

A csapat az éghajlatváltozás mérséklésének javításában is segít azáltal, hogy a tudósoknak és a döntéshozóknak a tőzegekről származó szén-dioxid-adatokat szolgáltat. Ezenkívül egy kézikönyv és irányelvek segítenek a politikusoknak, a hatóságoknak és a természetvédelmi vezetőknek a helyes döntések meghozatalában a tőzegterületek használatával kapcsolatban.

Az EU hulladéklerakói kibocsátásának csökkentése

Amikor a hulladéklerakók szerves anyagai elbomlanak, biogázt termelnek, ami nagy kihívást jelent az éghajlatváltozás mérséklésében. LIFE RE Mida mögött álló csapat két technológiát tesztelt a biogáz kezelésére, hogy csökkentse az üvegházhatáshoz való hozzájárulását. Mindkét technológia magas - 80-90% -os - hatékonysággal rendelkezett a metán kezelésénél és a szagok csökkentésénél. Akár kétharmadával csökkenthetik a hulladéklerakók utókezelésének költségeit is. Az eredmények arra késztették az EU hulladéklerakókról szóló irányelvének Olaszország általi végrehajtásának felülvizsgálatát, hogy leküzdjék az ezen technológiák használatát gátló akadályokat. Széles körben alkalmazva nagy potenciállal rendelkeznek a metánkibocsátás csökkentésére az EU-ban.

Európa e-hulladék problémájának megoldása

Az olyan elektronikus hulladékok, mint a számítógépek, hűtőszekrények és mobiltelefonok, az EU egyik leggyorsabban növekvő hulladékáramát jelentik. Valójában ez év végéig várhatóan 12 millió tonna e-hulladék keletkezik.

A szlovén LIFE turn to e-circular projekt célja, hogy meghosszabbítsa az elektromos és elektronikus berendezések élettartamát. Ennek érdekében az e-berendezésekkel foglalkozó körforgásos módszert támogatják a figyelemfelkeltés, az infrastruktúrához és szolgáltatásokhoz való hozzáférés, a digitalizálás és a jogszabályok révén.

A projektcsapat nemrégiben létrehozta első „sarkát”, ahol olyan nemkívánatos készülékeket lehet elhelyezni és bérbe adni, mint a még üzemelő háztartási cikkek. A terv az, hogy ezekből a sarkokból további 60-at állítanak fel Szlovéniában.

Segítség a vízi ürömnek 

Miután a mocsárlápokon és a nedves réteken elterjedt, a vízi üröm száma drámaian megcsappant a vízelvezetés és az intenzív mezőgazdaság által okozott élőhelyek pusztulása miatt.

LIFEMagniDucatusAcrola projektcsoport Litvániában és Fehéroroszországban dolgozik. Munkájuk során a csíkosfejű nádiposzátákat Fehéroroszországból telepítik át a lengyelországi és litvániai vízi réti populációk fellendítése érdekében, valamint helyreállítják a madarak élőhelyeit. Rekordszámú, 33 hímet találtak a projekt előtti nyolchoz képest, a litvániai Žuvintas bioszféra rezervátumban. Összességében a populáció Litvániában rekordmagasság, 316 madár, ami 84% -os növekedést jelent az előző évinél.

A csapat létrehozott egy biomassza létesítményt is, a már takarmányozásra nem alkalmas fű kezelésére, így valóban körforgásos gazdasági megközelítéssel az állatok takarmányozására használják fel. Eközben a projekt interaktív weboldala rendkívül népszerűnek bizonyult az iskolások körében.

Valós idejű monitorozás a kevesebb jármű károsanyag-kibocsátás érdekében

A forgalom a nagyvárosokban az összes kibocsátás 60%-át okozza. De a járművek károsanyag-kibocsátásának tesztelését a gyártók jelenleg csak ellenőrzött körülmények között végzik, és nem valós vezetési körülmények között. Az európai levegőminőségi célok elérése érdekében kritikus fontosságú az úton történő tesztelés.

LIFE GySTRA  projektcsapata kifejleszt egy rendszert a járművek kibocsátásának pontos mérésére valós vezetési körülmények között. Távérzékelő eszközük azonnal és pontosan képes mérni a járművekből származó szennyező anyagokat. A magas kibocsátású járművek tulajdonosainak ezután értesítést küldenek, hogy javítsák meg autóikat. 

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/helping-save-our-planet-life-projects-front-line

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.04.05.

Mondja el véleményét az új LIFE programmal kapcsolatban - elindult a nyilvános konzultáció!

LIFE hírek2020.08.12.

LIFE DÍJ 2020 – DÖNTŐS PROJEKTEK A TERMÉSZETVÉDELEM KATEGÓRIÁBAN: LIFE+SCALLUVIA

LIFE hírek2020.10.19.

LIFE4OAKFORESTS: Tölgyes túra