English Utolsó frissítés: 2022-09-27
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-09-27

hun eng Utolsó frissítés: 2022-09-27 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Sikeresen lezajlott a 2019. évi LIFE információs nap

Az Európai Bizottság 2019. április 4-én közzétette a 2019. évi LIFE pályázati felhívást, mely a Környezetvédelem és az Éghajlat-politika alprogramot egyaránt érinti. A program keretében lehetőség van többek között hagyományos projektek, integrált projektek, technikai segítségnyújtási projektek és előkészítő projektek benyújtására.

 

Az új pályázati felhívások részletes ismertetése céljából az Agrárminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium LIFE nemzeti kapcsolattartói 2019. április 16-án LIFE információs napot és kiállítást szerveztek, melyen 161 fő vett részt. A LIFE pályázatokat bíráló, illetve a futó projektek megvalósítását nyomon követő brüsszeli EASME ügynökségtől Manuel Montero Ramirez azokról a szakpolitikai aktualitásokról, prioritásokról tartott előadást, amelyekhez célszerű a pályázatoknak illeszkednie a pozitív elbírálás érdekében. Továbbá a délelőtt folyamán Bokor Veronika, Kovács Barbara és Szijártó Ágnes LIFE nemzeti kapcsolattartók ismertették a 2019. évi pályázati felhívásokat a természetvédelem, az éghajlat-politika és a környezetvédelem területén. Délután sikeres magyar LIFE projektek mutatkoztak be ösztönzésképpen mind az éghajlat-politika, mind a környezet- és természetvédelem területén. Utóbbi két területen kommunikációs (GIE) projektek menedzserei tartottak előadást, mivel ez a projekttípus már csak 2019-ben és 2020-ban pályázható. Hasznos tapasztalatokat és tanácsokat hallhattunk Hercig Zsuzsannától (Belügyminisztérium) az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás, Patkó Lászlótól (WWF Magyarország) a nagyragadozókkal való együttélés, valamint dr. Kasza Gyulától (NÉBIH) az élelmiszerhulladék-megelőzés témakörökben. A program zárásaként Csintalan Lilian (Pénzügyminisztérium) előadásában megismerhettük a kapcsolódási lehetőségeket az INTERREG Central Europe Programhoz.

 

A Kormány továbbra is támogatni kívánja azon magyarországi szervezeteket, amelyek – akár koordináló, akár társult kedvezményezettként – LIFE pályázatot nyújtanak be. Ennek érdekében jött létre 2017-ben a nemzeti önerő-támogatási alap, amely lehetőséget biztosít LIFE projektek önerejének támogatására. Az önerő-támogatás igénylésének menetéről bővebb információt az alábbi oldalon olvashat:

http://www.lifepalyazatok.eu/onero-tamogatas.html

 

Újdonság volt az idei évi LIFE információs napon, hogy az előadásokkal párhuzamosan LIFE kiállítás keretében ismerhettek meg a részvevők 13 sikeres magyar LIFE projektet.

 

A LIFE pályázati felhívás az Európai Bizottság által létrehozott EASME ügynökség honlapján érhető el: https://ec.europa.eu/easme/en/life

 

Természetvédelmi LIFE nemzeti kapcsolattartó változás: tájékoztatásul elhangzott az információs napon, hogy újra Sashalmi Éva látja el a természetvédelem területén a LIFE nemzeti kapcsolattartói feladatokat. Elérhetőségei: e-mail: eva.sashalmi@am.gov.hu; lifenature@am.gov.hu tel: 896-3149

 

Köszönjük a résztvevőknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényünket.

Sikeres pályázatírást kívánunk:

Agrárminisztérium, Környezetfejlesztési és –stratégiai Főosztály és Természetmegőrzési Főosztály

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály

 

Letölthető előadások:

Szakpolitikai aktualitások a LIFE Programmal összhangban - Manuel Montero Ramirez (EASME)

A 2019. évi LIFE pályázati felhívás: prioritások és újdonságok:

Természetvédelmi témájú pályázatok - Bokor Veronika (AM)

Éghajlat-politikai témájú pályázatok - Kovács Barbara, LIFE nemzeti kapcsolattartó (ITM)

Környezetvédelmi témájú pályázatok - Szijártó Ágnes, LIFE nemzeti kapcsolattartó (AM)

Sikeres LIFE projektek előkészítése és megvalósítása:

LIFE-MICACC – Az önkormányzatok szerepének megerősítése az éghajlat-változáshoz való alkalmazkodás érdekében - Hercig Zsuzsanna (Belügyminisztérium)

LIFE EUROLARGECARNIVORES – Az emberi együttélés javítása nagyragadozókkal Európában - Patkó László (WWF Magyarország)

MARADÉK NÉLKÜL – Élelmiszerhulladék-megelőzés az élelmiszerláncban - Dr. Kasza Gyula (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

Kapcsolódási lehetőségek az INTERREG Central Europe Programhoz - Csintalan Lilian (Pénzügyminisztérium)

 

A LIFE információs napon készült fotók megtekinthetők a Képgalériában.