Utolsó frissítés: 2020-01-27

Frisítés dátuma: 2020-01-27

hun eng Utolsó frissítés: 2020-01-27 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Sikeresen lezajlott a Földművelésügyi Minisztérium 2018. évi első környezetvédelmi LIFE tréningje!

A Földművelésügyi Minisztérium 2018. március 20-án tartotta az idei év első LIFE környezetvédelmi tematikus tréningjét Darányi Ignác termében, mely „A LIFE Környezetvédelem Alprogram újdonságai a 2018. évtől” címet viselte.

A tréning célja a 2017 novemberében elfogadásra került 2018–2020-as időszakra vonatkozó többéves LIFE munkaprogram által bevezetett újítások ismertetése, valamint a környezetvédelmi pályázati lehetőségek bemutatása volt.

A rendezvényt nagyfokú érdeklődés övezte, összesen 70 potenciális pályázó vett részt a magyarországi LIFE kapacitásépítési projekt keretein belül, immár harmadik éve megrendezett tematikus képzésen.

Novák Judit Eszter és Szijártó Ágnes, a magyarországi LIFE Csapat környezetvédelmi koordinátorai előadásukban a LIFE program legfontosabb sajátosságait és az új munkaprogram által megváltozott pályázati rendszert és értékelést mutatták be.

A Környezetvédelem Alprogram egyik legjelentősebb újítása 2018-tól a kétlépcsős pályázati rendszer bevezetése, a hagyományos projektek esetében. Ennek keretén belül első lépcsőként egy rövid, kb. 10 oldal terjedelmű koncepció benyújtására van lehetőség, melynek határideje 2018. június 12. 16:00. A koncepció értékeléséről októberben kapnak visszajelzést a pályázók, mely pozitív elbírálása esetén a második lépcső a részletes pályázati anyag (határidő: 2019. január vége) benyújtásából áll. A projektkoncepció és a részletes pályázati anyag benyújtása is elektronikus felületen fog történni (eProposal), mely a pályázati felhívás megjelenését követően (várhatóan 2018. április közepén) válik elérhetővé.

Szabó Teréz Krisztina főosztályvezető-helyettes asszony előadásában átfogóan mutatta be a LIFE pályázati tématerületekhez kapcsolódó magyar és Európai Uniós szakpolitikai hátteret. Az Európai Uniós stratégiákhoz/jogszabályokhoz, valamint az uniós környezetvédelmi célkitűzésekhez való illeszkedés a LIFE program kiemelt értékelési szempontja, így az ezekhez történő kapcsolódási pontokat minden esetben be kell mutatni a pályázatokban.

Célunk, hogy a lehető legtöbb magyar projekt megvalósulását segíthessük elő, mely érdekében jött létre a LIFE nemzeti önerő-támogatási alap 2017-ben.Az alap által igényelhető állami társfinanszírozás mértéke a hazai önerő mértékének maximum 50%-a lehet. A 2018-ban környezetvédelmi területen pályázó szervezetek az önerő-támogatási igényüket a pályázati koncepció benyújtása előtt az alábbi dokumentumok megküldésével jelezhetik az eszter.judit.novak@fm.gov.hu és az agnes.szijarto@fm.gov.hu e-mail címeken 2018. június 5-ig:

  • Önerő-támogatási kérelem, sablon itt érhető el
  • LIFE pályázati anyag max. 2 oldalas összefoglalója magyarul, sablon itt érhető el
  • Előzetes projekt költségterv (év/€), sablon itt érhető el

Sikeresen lezajlott a Földművelésügyi Minisztérium 2018. évi első környezetvédelmi LIFE tréningje!

A tréning délutáni szekciójában bemutatkozott a lengyel LIFE COGENERATION projekt, továbbá egy workshop keretén belül lehetőség nyílt a projekt részletes technológiai hátterének megismerésére, partnerségek kialakítására is. A projekt települési hulladék és szennyvíziszap gázosításával előállított villamos energia és hő termelésén alapul, melyről bővebb információt honlapjukon olvashat.

A LIFE COGENERATION projekt prezentációja itt érhető el.

Sikeresen lezajlott a Földművelésügyi Minisztérium 2018. évi első környezetvédelmi LIFE tréningje!

Szeretettel várjuk soron következő LIFE tematikus környezetvédelmi tréningünkre is, mely 2018. május 24-én kerül megrendezésre. A májusi képzés célja, hogy részletes áttekintéssel segítséget nyújtson szakmai, adminisztratív, valamint pénzügyi szempontból a projektkoncepció sikeres kialakításához.

„Hogyan pályázzunk 2018-tól” c. előadás prezentációja itt érhető el.

„Szakpolitikai háttér” c. előadás prezentációja itt érhető el.

„Projektpéldák” c. előadás prezentációja itt érhető el.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy ilyen szép számmal megjelentek.

Sikeres pályázatírást kívánunk!

Kapcsolódó tartalmak

beszámoló2017.06.27.

LIFE25 Roadshow 16-25 állomás

beszámoló2017.07.04.

III. LIFE Természetvédelmi Tréning

beszámoló2018.05.30.

IV. LIFE Környezetvédelmi Tréning