Utolsó frissítés: 2020-04-08

Frisítés dátuma: 2020-04-08

hun eng Utolsó frissítés: 2020-04-08 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Szakmai munkacsoport a szervezeti karbonlábnyom csökkentéséért

Megalakult a francia vezetésű LIFE Clim’Foot projekt magyarországi munkacsoportja
 
A Francia Környezetvédelmi és Energiagazdálkodási Ügynökség (Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie) által koordinált „Clim’Foot” egy transznacionális (francia-olasz-magyar-horvát-görög) LIFE projekt, melynek célja a különböző típusú szervezetek karbonlábnyomának mérése és csökkentése egy speciális, francia módszertan által. Ez az egyik első sikeres éghajlat-politikai LIFE projekt, amely magyar kedvezményezettel is rendelkezik.
 
A projekt végrehajtása 2015 szeptemberében indult, és várhatóan 2018 szeptemberéig tart. A legfőbb projektakciók a ’Bilan Carbone’karbonlábnyom-számítási módszertan elsajátítására, egy több ezer cég kibocsátási adatain alapuló adatbázis létrehozása és fenntartása, a témához kapcsolódó képzési anyagok kidolgozására, egy tudatosságnövelő önkéntes program elindítására, valamint - utolsó lépésként - egy, a döntéshozók által is alkalmazható javaslati csomag összeállítására irányulnak a szervezeti karbonlábnyom-csökkentéssel kapcsolatban.
 
Magyar oldalról a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (HOI) – a projekt társult kedvezményezettjeként – valamennyi fenti akció végrehajtásában részt vesz. Az általuk összehívott magyarországi Clim’Foot Szakmai Munkacsoport első találkozójára 2017. november 23-án került sor. A HOI célja a munkacsoport ülések révén a különböző típusú szervezetek – kormányzati és háttérintézmények, egyetemek, cégek – szakértőinek bevonása a karbonlábnyom-számítás gyakorlatába, valamint a projekt eredményeinek velük való megismertetése. Az első találkozó keretében sor került a munkacsoport-tagok bemutatkozására, a Clim’Foot projekt céljainak, eredményeinek és jövőbeli feladatainak bemutatására, valamint a karbonlábnyom-számítással kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzésre. Az első, rendkívül tanulságos találkozót várhatóan legalább három újabb követi a 2018-as év során.

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2017.12.15.

VIII. MAVIR Madárvédelmi Konferencia

LIFE hírek2017.11.15.

Meghívó VI. LIFE Klímapolitikai Tréningre

LIFE hírek2017.06.29.

Hiúz ikrek születtek a Pfalzi-erdőben