English Utolsó frissítés: 2021-12-15
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-12-15

hun eng Utolsó frissítés: 2021-12-15 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Szeptember 30. Csomagolásmentes nap

Ez a nap remek lehetőség arra, hogy belekezdjünk a harmincnapos hulladékmentes kihívásba:  https://hulladekmentes.hu/30_napos_hulladekmentes_kihivas/

Mit jelent a hulladékmentes életmód?  

A hulladékmentesség lényege, hogy minimálisra csökken a mindennapi életviteled során keletkező hulladék-, valamint szemét mennyisége.  A hangsúly azon van, hogy minimálisra csökken, nem pedig azon, hogy elérd a teljesen mentes, nulla hulladék állapotot, mert ez egyszerűen lehetetlen.  Ez egy útkeresés, amely során a szokásaid átalakításával egyre kevesebb hulladékot és szemetet termelsz úgy, hogy ez ne igényeljen tőled extra időt, energiát és pénzt. Fontos, hogy a hulladékmentes életmód elérése egy törekvés, nem pedig egy állapot!

Milyen előnyökkel jár a hulladékmentes életmód?  

Minőség a mennyiség felett: a minőség és a funkció kerül előtérbe azzal szemben, hogy darabszámra mennyi tárgyat birtokolsz. Így olyan tárgyi eszközökre költöd a pénzed, amiket gyakran használsz és ideális esetben egy életre szólnak. 

Egészségesebb étkezés: a csomagolt, félkész és gyorsételek minimalizálására törekszel, ezért előnyben részesíted a csomagolásmentes és hulladékszegény ételeket. Ezeket pedig a legtöbb esetben csak frissen tudod megvásárolni. 

Pénzt takarítasz meg: a hulladékmentesség alapja, hogy kevesebbet fogyasztasz, többet készítesz saját kezűleg (ételt, kozmetikumot, stb.), addig használod a meglévő eszközeidet amíg lehet és megjavítod ezeket ha arra van szükség. Ezekkel pedig mind-mind rengeteg pénzt spórolsz magadnak. Ez az életmód nem drága – épp ellenkezőleg, kifejezetten olcsóbb! 

Környezettudatos: a hulladék sok környezetvédelmi témával összefügg, könnyű csökkenteni a mennyiségét és ezzel párhuzamosan a mindennapokban előnyökre szert tenni általa (több pénzre, időre, egyszerűbb életvitelre, stb.). Közvetett hatással lehetsz a hulladékmentességnek köszönhetően a műanyagszennyezésre, a pálmaolaj vagy épp a fast fashion okozta problémákra, és még számos egyéb környezetszennyező iparágra. 

Több időt nyersz: ez az életmód abban is segít, hogy ne a tárgyak uraljanak téged, hanem te uralhasd a tárgyaidat, ezen felül pedig összességében egyszerűsíti a mindennapjaidat, így fellélegezhetsz és arra fordíthatod az értékes idődet, amire valójában szeretnéd.

Forrás: https://hulladekmentes.hu/

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2020.06.02.

Új biodiverzitási stratégiát fogadott el az Európai Bizottság

Hírek a nagyvilágból2017.09.18.

Az Európai Bizottság a dízelbotrányban érintett autók javításának lezárását sürgeti

Hírek a nagyvilágból2017.08.28.

Texas állam 62 megyéjét nyilvánították katasztrófa sújtotta területnek