English Utolsó frissítés: 2022-11-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-11-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-11-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Tavaszi programajánló

2018. április 14.: Tavaszköszöntő Bíbicváró.  

A Dunatáj Közalapítvány hagyományos Tavaszköszöntő Bíbicváró túrája a Böddi-széknél. A gyalogtúra a Széki lile tanösvény állomásait érinti. A tavaszi madárvonulási időszakban a Böddi-széki vizes élőhelyek kitűnő pihenő- és táplálkozó területet jelentenek a partimadarak számára. A szikes vízi élőhelyek egyik legjellemzőbb madara a bíbic, mely nagy csapatokban figyelhető meg a Böddi-szék környékén is. 

2018. április 15.: Túzokles a soltszentimrei szikes pusztán.

A tavasz a legtöbb madárnak, így a puszta óriásának, a túzoknak is a nászidőszaka. Ez a fokozottan védett madár egy igazi ritkaság, a kakasok násztáncát, azaz a dürgésüket pedig még a tapasztalt természetjárók is csak elvétve láthatják. Napsütéses kora reggeli órákban azonban erre jó esélyünk van! A túzokok mellett láthatunk ürgéket, a legkorábban nyíló orchideánkat, az agár sisakoskosbort, és ha szerencsénk van, akkor megcsodálhatjuk az Afrikából ebben az időszakban visszatérő kék vércséket is. A túra hossza kb. 8 km, időtartama 4-5 óra. Találkozó: 8:00, a soltszentimrei  vasútállomásnál.

2018. május 5. Kirándulás a szikesek világába

A fülöpszállási vasútállomástól indulva a Duna-völgyi főcsatorna, majd mellékcsatornája mentén sétálunk ki a Kelemen-székre, és ismerkedünk meg a szik élővilágával. Ezután a Túzok-torony irányába gyalogolunk a pusztán, majd a Csonka-tornyot látogatjuk meg. Utunk végét homoki élőhelyen tesszük  Soltszentimre vasútállomásáig. Innen vonattal megyünk vissza Fülöpszállásra. A túra hossza: körülbelül 20 km, a program egész napos. Találkozó: Fülöpszállás, vasútállomás, GPS: 46.819845, 19.245866 A találkozó időpontját a részvevőkkel egyeztetjük.

2018. május 12. Sziki barangolás Miklapusztán

A szikes talajok és az Európában egyedülálló, jól fejlett szikpadkák jelentik a védett terület talajtani és geomorfológiai értékét. A környezetükből sokszor egy méterre is kiemelkedő szikpadkákon megcsodálhatjuk két hazai orchidea fajunkat, a pókbangót és az agárkosbort. A túra során a magyar puszták büszkesége, a túzok is szemünk elé kerülhet.

Bővebb információ: http://www.boddi.hu/tavaszi-programajanló

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2017.04.18.

Kihirdették az Európai Hulladékcsökkentési Díj döntőseit

LIFE hírek2018.12.11.

EU költségvetés: a Bizottság javasolja a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni fellépés támogatásának növelését

LIFE hírek2017.06.14.

Nyertes LIFE pályázat