English Utolsó frissítés: 2021-12-15
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-12-15

hun eng Utolsó frissítés: 2021-12-15 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Tekintse meg a „Szárnyak, vizes élőhelyek és emberek” című filmet: az ember és a természet együtt élnek a Kis-Prespa-tavon

Menekülj el a tél sötétségéből és homályából, nézd meg a LIFE Prespa Waterbirds projekt csapatának gyönyörű dokumentumfilmjét. A Francisco Márquez spanyol filmrendező által rendezett, harminc perces „Szárnyak, vizes élőhelyek és emberek” rövidfilm a LIFE görögországi Kis-Prespa vizes élőhelyén végzett munkáját követi nyomon . Prespa számos ritka madárnak ad otthont, például a dalmát pelikánnak, 1500 növényfajnak, kilenc endemikus halfajnak és 48 különböző élőhelynek.

A vizes élőhely ki van téve a tóparti nádasok ellenőrizetlen terjeszkedésének, a nedves rétek hiányának és a helyiek tevékenységének. A dokumentumfilmben a projektnek a terület biológiai sokféleségének megóvását célzó erőfeszítéseiről , valamint a helyi közösség és gazdaság számára teremtett alapvető előnyökről hallhatunk . Tanúi lehetünk annak, ahogy a helyi szervezetek, tudósok, halászok, állattenyésztők és gazdálkodók összefogtak, hogy fenntartható jövőt biztosítsanak Prespa környezete és azok számára, akiknek megélhetése tőle függ. Mesélnek nekünk a vizes élőhely történetéről , a nádasok kényes egyensúlyáról, és arról, hogyan tekintenek erőfeszítéseikre az ember és a természet harmóniában élő példájaként. A dokumentumfilm Prespa egyedülálló tájait is bemutatja magával ragadó képekkel a tavon madarakról , legelésző csordákról és a nádasok között heverő fa halászhajókról.

A 2021 szeptemberében befejeződött LIFE Prespa Waterbirds projekt célja a Lesser Prespa biológiai sokféleségének megőrzése és védelme volt. Különös figyelmet fordítottak kilenc ritka vízimadárra. A projekt célja a helyi közösség javát szolgálta, míg az éghajlatváltozás kritikus kérdését először vizsgálták annak az ökoszisztémára gyakorolt várható hatásának vizsgálatával és az alkalmazkodás módjának megtalálásával. A projekt támogatja az EU 2030-ig szóló biodiverzitási stratégiáját és az EU Madárvédelmi irányelveinek valamint az Élőhelyvédelmi irányelveinek előírásait.

 

Forrás és bővebb információk:

https://cinea.ec.europa.eu/news/watch-wings-wetlands-and-people-man-nature-coexisting-lesser-prespa-lake-2021-12-14_en

A természetfilm megtenkinthető a Society for the Protection of Prespa youtube csatornáján:

https://www.youtube.com/watch?v=KgorHhUiZCU

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.05.15.

Megjelent a 2019-es LIFE Természetvédelmi Kisokos!

LIFE hírek2020.05.29.

Erdőböngésző – foglalkoztató-füzet a természetes tölgyerdők felfedezéséhez

LIFE hírek2019.03.26.

Meghívó a 2019. évi LIFE Információs Napra és Kiállításra!