English Utolsó frissítés: 2022-10-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-10-04

hun eng Utolsó frissítés: 2022-10-04 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Tudatos Vásárlók Egyesülete: Így vásárolunk a koronavírus járvány 2. hullámában

A COVID-19 járvány megjelenése előtt megszokott vásárlási szokások valamelyest visszarendeződtek, de bizonyos változásokat megtartottunk. Kevesebb időt töltünk az élelmiszerboltokban, és kevésbé ötletszerűen vásárolunk. Nem bóklászunk: pakolunk és megyünk – ez derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Általánosságban elmondható, hogy a vásárlási szokások – köztük a vásárlások száma, a vásárlói kosár „mérete” és az összetétele – lassan, de nagyjából visszaálltak a veszélyhelyzet előtti állapotra, a forgalom viszont még elmarad az előző év azonos időszakához képest- a kamara élelmiszerkereskedő kamarai tagok visszajelzése alapján adta közzé adatait.

A járvány első hullámában kevesebbet vásároltunk és inkább egy helyen

A fogyasztók vásárlási szokásai a koronavírus-helyzet kialakulását követően jelentősen átalakultak. Rászoktunk a webshopokra, mást is eszünk, és mások a preferenciáink, szempontjaink vásárlás során.

Mindezt tavasszal befolyásolta a vásárlási időkorlát akkori bevezetése is, valamint – a felelős magatartás és az egészség védelme érdekében hozott egyéni döntések alapján – megváltozott a vásárlások helyszíne is. Mindebből adódóan komoly arányeltolódások voltak tapasztalhatók a kiskereskedelmi forgalomban.

A járvány első hullámában csökkent a vásárlások száma és hektikussá vált a gyakorisága, a heti eloszlása, változott a kosár összetétele, ugyanakkor nőtt az értéke, de összességében – a vásárlások számának változásával – csökkent a forgalom.

A tartós élelmiszerek aránya nőtt, és csökkent a magasabb fogyasztói áron kínált termékek kereslete. A lédig áruk iránti kereslet jelentősen eltolódott a csomagolt termékek felé. Csökkent a kisebb kiszerelésű termékek kereslete, nőtt viszont a magasabb feldolgozási szintű vagy konyhakész áruk iránti kereslet.

A fogyasztók jellemzően előnyben részesítették azokat a kiskereskedelmi egységeket, ahol a fogyasztói kosár minden tétele beszerezhető volt, illetve azokat is, ahol a hozzájuk tartozó parkoló nyitott téren – átláthatóan és a vevőszámot (zsúfoltság) felmérhető módon jelző – helyezkedik el.

Így vásárolunk ősszel – tudatosság, tervezettség

A koronavírus második hulláma alatt jellemző, hogy

a belépés és a fizetés között eltelt idő rövidült, valamint csökkent az úgynevezett impulzus-választások száma.

A korábbinál többen vásárolnak rutinszerűbben, tervezettebben – sokan listával a kezükben –, a sorok közötti bóklászás-nézelődés szinte megszűnt.

A vásárlások száma továbbra is elmarad az előző években megszokotthoz képest, de a vásárlói kosár értéke általában magasabb a bázis időszakénál. A tavaszi trendhez képest a hosszabb eltarthatóságú élelmiszerek felhalmozása gyakorlatilag megszűnt.

Bővebben: https://tudatosvasarlo.hu/igy-vasarolunk-a-koronavirus-jarvany-2-hullamaban/

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.07.30.

Segíthetnek az energiahatékony épületek az éghajlati válság megoldásában?

LIFE hírek2020.06.08.

Hogyan írjunk nyertes LIFE pályázatot?

LIFE hírek2016.12.01.

LIFE projekt elengedi az első fogságban tenyészett kék pintyet Gran Canaria-ban