English Utolsó frissítés: 2023-09-18
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-09-18

hun eng Utolsó frissítés: 2023-09-18 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Tudatos Vásárlók Egyesülete: Kevesebb élelmiszert dobunk ki!

4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben, de fejenként még így is évi 68 kg/fő az átlagos pazarlás – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felméréséből. Európában két spanyolországnyi területen termesztünk olyan élelmiszert, ami a szemétbe kerül.

azánkban először 2016-ban készítettek 100 háztartás bevonásával élelmiszerhulladék-felmérést a Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei. Az Európai Unió által ajánlott módszertan szerint végzett kutatást 2019 végén megismételték, immár 165 háztartással.

Az új adatok alapján egy magyar állampolgár átlagosan 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente, szemben a korábbi, 68 kg/fő/év mennyiséggel. A 4%-os csökkenés azért is eredmény, mert az eltelt időszakban a vásárlóerő bővülése megközelítőleg 16%-os volt – írja a Nébih. Igaz, az élelmiszerárak bőven az inflációt meghaladó mértékben növekedtek.

Nem változott azonban az élelmiszer-hulladék összetétele: a keletkező mennyiség fele az elkerülhető kategóriába tartozik, azaz kidobásuk egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk mennek veszendőbe.

Azon, hogy a készételek, illetve a zöldség-gyümölcs elfogyjon, mielőtt megromlik leginkább egy kis tervezéssel segythetünk. Az, hogy mennyi kenyeret vagyunk kénytelenek kidobni, a tervezés mellett egy másik fontos tényezőn is múlik: a kenyér minőségén.

Bővebben

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.12.04.

Új hazai pályázati sikerek a LIFE Éghajlat-politika alprogramban: CLIMAFORCEE LIFE projekt

LIFE hírek2017.03.13.

II. LIFE Természetvédelmi Tréning Program

LIFE hírek2018.12.14.

A farkasokkal való együttélés Romániában