English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Új fejlesztések a hajó-újrahasznosításban

A Recyship LIFE projekt által kidolgozott, a hajók élethosszáig tartó újrafeldolgozási technikákat használják jelenleg Spanyolországban a hajógyárak a halászhajók leszerelésére és a hajók támogatására. A projekt mögött álló vállalat, a Reciclauto Navarra megállapodást írt alá a biztonságosabb hajó-újrahasznosításban való részvételre Észak- és Nyugat-Afrikában.

2010-2013 között az EU közel 1,7 millió eurót fektetett be a 3,4 millió eurós Recyship projektbe, amelynek célja a régi tengeri hajók környezetbarát és gazdaságilag életképes leszerelése. Az európai tulajdonosoktól érkező elhasználódott hajókat gyakran szétszedik a feltörekvő gazdaságokban, hogy kikerüljék a veszélyes összetevőkre vonatkozó biztonsági normákat. Ez ellentétes a Basilea Megállapodással, amely tiltja a veszélyes hulladékok exportját a fejlődő országoknak.

„A használaton kívüli hajó egy környezetvédelmi bomba – hiszen valójában olajról és azbesztről beszélünk. Ez a projekt nagyon fontos, mert így elkerüljük, hogy az ilyen bombák a tenger fenekére kerüljenek"” magyarázta Jesus Jiménez, a Recyship kommunikációs menedzsere a portugáliai Aveiro (Navalria Drydocks) útján, amelyen az új szétszerelési technológiák és eljárások tesztelése zajlott le.

A Recyship csapata három prototípust validált: egy acél vágáshoz, egy festék eltávolításához és egyet, amellyel a festéket távolíthatják el a vízből és más hulladék folyadékokból. Emellett kidolgozták a munkavállalók számára a biztonságos és környezetkímélő bontás biztosítására vonatkozó protokollokat.

Az EU a hajók újrahasznosításáról szóló rendelete (1257/2013) előírja, hogy 2018 végéig az uniós tagállamok lobogója alatt hajózó valamennyi nagy kereskedelmi tengerjáró hajót újra kell hasznosítani a hajó-újrahasznosító-létesítmények európai nyilvántartásában szereplő hajók újrafeldolgozó létesítményeiben . Ez biztosítja, hogy a munkát biztonságosan és környezetkárosító hatás nélkül végzik el. Körülbelül 150 európai lobogó alatt közlekedő hajó kerül felhasználásra minden évben, ami jelentős új foglalkoztatási lehetőségek teremtése szempontjából is (kb. 400 új munkahely egész Spanyolországban). A LIFE projektnek köszönhetően a Navalria Drydocks lett az első olyan hajógyár, amely a nyilvántartásban szerepel.

Egy növekvő iparág

„A cél az, hogy több szolgáltatást nyújtsanak az elhasználódott hajók számára az EU körforgásos gazdasági célkitűzéseivel összhangban” - mondja Miguel Ángel García Molina, a Reciclauto Navarra ügyvezető igazgatója. Megmagyarázza, hogy „a nagyobb hajózási és kereskedelmi hajók lebontását 2019-2020-ban el kell kezdeni a nagyobb francia és spanyol hajógyárakban.”

Megállapodásra jutottak abban is, hogy részt vegyenek „a hajók újrahasznosításáról szóló rendelet szerinti nagyszabású hajók és katonai hajók Szenegálban, Líbiában, Marokkóban és Algériában történő leszerelésére irányuló projektekben”.

García úr úgy véli, hogy „ez segíteni fog az Európa által a körforgásos gazdaság és a bevándorlás számára kitűzött célok elérésében, valamint olyan munkahelyteremtő tevékenységek támogatásához és fejlesztéséhez, amelyek nem csupán a környezetgazdaságot, hanem a társadalmi és gazdasági fejlődést is segítik”.

További beruházásokra van szükség ahhoz, hogy felépíthessük ezt az új keletű zöldipart. „Olyan nemzetközi partnerek számára nyitunk, akik szeretnének befektetni ezekbe a projektekbe, valamint olyan befektetési alapokba és pénzügyi intézményekbe, amelyek támogatni akarják ezt a fajta kezdeményezést” - mondja García úr.

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.03.29.

Beavatkozást sürgetnek a csendes-óceáni szemétsziget megszüntetésére

Hírek a nagyvilágból2019.07.21.

Az EU az Energia Charta Egyezmény korszerűsítését sürgeti

Hírek a nagyvilágból2018.09.11.

Egy lépéssel közelebb a PVC-mentes vértartó zsákokhoz