Utolsó frissítés: 2020-11-25

Frisítés dátuma: 2020-11-25

hun eng Utolsó frissítés: 2020-11-25 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Új hazai pályázati sikerek a LIFE Éghajlat-politika alprogramban: LIFE VinAdapt projekt

A LIFE VinAdapt projektet megvalósító nemzetközi partnerség magyar tagja az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. Miglécz Tamás projektvezető ismertette az új projektet:

„A szőlőművelés egy intenzív gazdálkodási forma, melyre a klímaváltozás jelentős hatást gyakorol. A száraz időszakok egyre gyakoribbá és hosszabbá válnak, melyeket hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék követ, ami az eróziós károk súlyosbodásával jár. Ezen felül számítanunk kell új károsítók tömeges megjelenésére is. Ezek a körülmények innovatív megoldások elterjedését ösztönzik. Arra számítunk, hogy egy agroökológiai megközelítéssel, ami a biodiverzitás növelésével és a szőlőművelési folyamatok hatékonyabbá tételével jár, megnövelhetjük a szőlő ültetvények természeti szélsőségekkel szembeni ellenálló képességét és ezáltal a klímaváltozás hatásaival szemben is ellenállóbbá tehetjük e művelési rendszereket.

A projektben nyolc kutatói és ágazati partner vesz részt Ausztriából, Franciaországból, Németországból és Magyarországról, akik tapasztalataik alapján igyekeznek bemutatni, tökéletesíteni és terjeszteni a klíma-adaptált szőlőművelési gyakorlatokat, mind a projekt konzorciumon belül és azon kívül. Az egyik legfőbb cél az, hogy honos fajokkal növeljük az ültetvények biodiverzitását, hogy ezáltal minél több olyan ökoszisztéma szolgáltatást hozzunk vissza, mint a természetközeli élőhelyek biztosítása, a kártevők természetes ellenségeinek megtelepedése, a talajélet fokozása, a megfelelő humuszképződés, az erózió elleni védelem, a vízvisszatartás és az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése. A megnövekedett biodiverzitás ökoszisztéma szolgáltatásokra gyakorolt pozitív hatása már ismert, de a szőlőművelés gyakorlatában még kevéssé számszerűsített ezen módszerek alkalmazásának előnyei. A projekt disszeminációs tevékenységein keresztül tervezzük ezt a tudásátadást felgyorsítani.

Bár a projekt elsősorban az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló EU stratégiákat tartja szem előtt, hozzájárul a Biodiverzitás stratégiához is, mivel a diverzebb szőlőültetvények akár olyan veszélyeztetett fajoknak is élőhelyet jelenthetnek, melyek visszaszorulása a mezőgazdasági intenzifikációhoz és a klímaváltozáshoz köthető.

A projektben összesen 46 szőlészet vesz részt, összesen körülbelül 50 hektárnyi területtel, melyeket az éghajlatváltozáshoz adaptált ültetvényekké alakítanak. Ezek mind geográfiai, mind éghajlati tekintetben széles skálát ölelnek fel, ami lehetővé teszi az eredmények minél szélesebb körű terjesztését és azok gyakorlatba épülését. A projektben az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai olyan nagy léptékű vizsgálatot végeznek el, ami során honos fajokból álló növényzetet telepítünk a szőlősorközökbe és monitorozzuk annak kedvező hatásait az erózióra (várhatóan kisebb talajlemosódás), humuszképződésre (talaj szerves anyag tartalom), talajéletre (tápanyag-ellátottság, talajszerkezet, vízvisszatartó képesség). A várható pozitív hatások összességében egyszerre támogatják a szőlőültetvények ellenálló képességét és a honos növény és állatvilág fennmaradását (várhatóan több honos növény, nektár és pollenforrás, vadméh és kártevőket pusztító ragadozó). A sorközökbe telepített állandó növénytakaró telepítésével várhatóan az ültetvény légköri szénmegkötő képességét is növeljük.

A projekt során számos disszeminációs tevékenységgel és módszerrel fogjuk megszólítani az érdekeltek különböző csoportjait, amivel lehetőleg minden a projektben részt vevő és más borrégióban felhívhatjuk a figyelmet a klímaváltozás-tűrő és faji sokféleséget támogató módszerek alkalmazásának előnyeire, így hatékonyan adhatjuk át a projekt eredményeit Magyarországon és Európa-szerte.”

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.10.08.

LIFE Díj 2020 – döntős projektek az éghajlat-politika kategóriában: LIFE CARBON DAIRY

LIFE hírek2016.11.06.

Európa Parlamenti Képviselők kérik a LIFE vízvédelmi kampányt

LIFE hírek2017.05.19.

Nyílt nap a kunpeszéri Rákosivipera-védelmi Központban 2017. május 20-án