English Utolsó frissítés: 2022-11-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-11-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-11-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Újságírókkal való együttműködés a LIFE projektek népszerűsítése érdekében

A médiakapcsolatok hatékony eszközt jelentenek az üzenetek átadására. A LIFE 3n-Bullfrog mögött álló csapat rájött erre, és sikeresen hívta fel a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az ökörbéka populációk - egy invazív idegen faj, amely veszélyezteti a biodiverzitást Flandriában, Belgiumban - ellenőrzése.

Alain de Vocht, a LIFE 3n-Bullfrog koordinátora megosztotta velünk, hogy mitől rendkívül sikeres a projekt médiastratégiája.

Miért léptél kapcsolatba a médiával?

Úgy gondolom, hogy nagyon fontos felhívni a figyelmet az invazív idegen fajok és esetünkben a Flandriában élő ökörbéka által okozott problémákra. Ez a béka nagy és agresszív, és elpusztítja az őshonos békapopulációt, miközben negatívan befolyásolja a biológiai sokféleséget. Szükségünk volt arra, hogy a lakosság megértse és támogassa a teljesen új és fenntartható módszereinket - ebben segített a média.

Milyen folyamatot követsz, amikor az újságírókhoz fordulsz?

A tervezés létfontosságú. Ez azt jelenti, hogy készítsük elő áll a média meghívókat és a háttérinformációkat. Fejleszteni kell egy weboldalt, terveztetni egy logót, információs paneleket, szórólapokat és promóciós cikkeket is, mielőtt kapcsolatba képne velük. Az újságírók szeretik a számokat, ezért készüljünk ilyenekkel is. És győződjön meg róla, hogy legyen mit bemutatni is. És végül, ne felejtse el megköszönni nekik.

Mit gondolsz, milyen információkat keresnek az újságírók?

Az újságírók valami újat, különlegeset és eredetit akarnak. Elfoglalt emberek, és képesnek kell lenniük arra, hogy gyorsan felmérjék, mennyire hírértékű a történeted. Tehát a rövid kommunikáció elengedhetetlen! A minőségi információk szintén kulcsfontosságúak, csakúgy, mint a fotók és a videók, ha vannak ilyenek.

Meséljen nekünk egy nemrégiben végrehajtott médiaakcióról!

Idén augusztusban sajtótúrát szerveztünk egy távoli helyre, Flandriába. Az esemény a steril triploid békákra, a faj fenntartható és állatbarát módon tartására összpontosított. Az esemény előtt egy egyoldalas összefoglaló médiameghívót írtunk figyelemfelkeltő címmel. Útközben átadtunk néhány látványtervet is. A helyszín remek volt, mivel a média első kézből láthatta a békákat, ebihalakat és a csapatot, amely a hálókkal elkapta az állatokat. Egyik szakértőnk egy ökörbéká tartott fel, hogy az újságírók láthassák, mekkora. Az elképzelésünk bevált - az összes nagy flamand televízió és újság eljött és hírt adott.

Milyen tippeket tudnál adni a médiainterjúkhoz?

Interjú készítésekor az üzenet legfontosabb elemeire kell összpontosítania. Csak néhány perc áll rendelkezésére, amikor újságírókkal beszélgetünk, azért a mondandónk legyen tömör és tiszta. Válaszolj a kérdésre, használj rövid mondatokat, és ne dadogj! Hasznosnak tartom azt is, hogy az esetleges félreértések elkerülése érdekében előzetesen átbeszéljük az újságírót, hogy pontosan mi lesz a téma.

Segített a médiajelenlét a projektben?

Igen, egészen biztosan. Azt, hogy az amerikai ökörbéka komoly problémát okoz a biodiverzitás szempontjából, mára a nyilvánosság nagyrészt elfogadta. A média segített nekünk tudatosítani ezt a tényt.

Melyik az öt legfontosabb tipp a LIFE-projektek média eléréséhez?

  • Állítsd össze azon újságírók listáját, akik minőségi információkat tesznek közzé és rendszeresen frissítik.
  • Azokat az újságírókat és szerkesztőket, akiket ismersz, személyesen hívd meg! 
  • Mindig szolgáltass minőségi és tömör információkat, és ne feldkezz meg a felhasználható vizuális tartalomról sem!
  • Ne "kommunikálj túl" a médiával. Ehelyett tervezz előre, és tarts rendszeres eseményeket releváns témákban a megcélzott újságírók előtt.
  • Készíts választ minden olyan kérdésre, amelyet az újságírók feltehetnek.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/media-101-working-journalists-promote-your-life-project?pk_campaign=LIFENLNOV2020

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.07.30.

Segíthetnek az energiahatékony épületek az éghajlati válság megoldásában?

LIFE hírek2018.11.05.

Tudásmegosztás az Ó-Dráva projektről

LIFE hírek2020.09.03.

Szalakótavédelmi program: rekordszámú szalakóta költött a Hevesi-síkon!