English Utolsó frissítés: 2022-12-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-12-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-12-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

„Úton” a helytakarékos napenergia felé

Bár a napelemek és napkollektorok egyre inkább elterjedtek és vitathatatlanul hozzájárulnak a zöldebb energiatermeléshez, mindig felvetik a „De hol van hozzá elég hely?” problémáját. Amíg például egy család vagy egy kisebb lakóközösség önellátásáról van szó, valóban jó ötlet a háztetők napelemekbe burkolása, melyre már több ötlet is született (pl. a Tesla és a SolarCity részéről), azonban az (autó)utak energiatermelésre fogása eddig csak a mérnökök képzeletében és a tervezőasztalon talált helyet magának.

A 2014-es év vetett véget ennek a trendnek, amikor Hollandia (nap)energia-termelő kerékpárutat adott át az amszterdami  lakosoknak, majd 2016-ban Lengyelország is csatlakozott a kezdeményezéshez a maga napenergiával feltöltött, foszforeszkáló bicikliútjaival. Az autósok mindeddig kimaradtak a zöldenergia-termelésből, ami egy tavaly decemberben átadott francia napelemes útszakasz beüzemelésével változott meg. A mintegy 3.300 lakosú normandiai Tourouvre-au-Perche ad otthon a következő két évben az újfajta energiatermelési kísérletnek, melynek során az autóútba épített napelemekkel megtermelt áramot a közvilágítás biztosítására fordítják. Habár a francia környezetvédelemért, fenntartható fejlődésért és energiaügyért felelős miniszter, Segolène Royal pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről, annak kritikusai a technológia túl költséges voltára hivatkoznak. A francia Megújuló Energia Unió (Syndicat des Energies Renouvelables (SER) elnöke, Jean-Louis Bal, egyelőre a tesztüzem kivárására int, hogy felmérhetőek legyenek az útszakasz beruházási költségei és élettartama, valamint a megtermelt energia mennyisége.  

Akárhogy is: vitathatatlanul elindultunk egy új úton.    

Szerző: dr. Konstantin Kata

Forrás: Kim Willsher:The world's first solar panel road has opened in France

 http://www.businessinsider.com/the-worlds-first-solar-panel-road-has-opened-in-france-2016-12

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2020.04.21.

Használt sütőolaj mint üzemanyag

Hírek a nagyvilágból2021.11.18.

LIFE projektek hálózatépítő eseménye hulladék, víz és talaj körkörös gazdasága témakörökben: Az EURECAT online konferenciája 2021. november 25-én 9:00-13:30-ig

Hírek a nagyvilágból2019.12.16.

Az ausztrál bozóttüzek miatt élőhely nélkül maradtak a koalák