English Utolsó frissítés: 2021-04-20
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-04-20

hun eng Utolsó frissítés: 2021-04-20 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

X. LIFE Klímapolitikai Tréning

2019. június 6-án 35 fő észvételével került megrendezésre a X. LIFE Klímapolitikai Tréning az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM), amely a „LIFE CLIMA pályázatírás 2019” címet viselte.

Az érdeklődőket Dr. Huszár András, az ITM Klímapolitikai Főosztályának vezetője köszöntötte, ismertetve az aktuális hazai, uniós és nemzetközi klímapolitikai tendenciákat. A köszöntőt követően Kovács Barbara LIFE CLIMA nemzeti kapcsolattartójának előadása következett, aki a pályázat értékelési szempontrendszerének megismertetésével gazdagította a jelenlévők tudását.

Kovács Barbara előadásának prezentációja itt olvasható

Folytatva a tréninget a jelenlévők két szekcióban hallhattak előadásokat. Az elsőben a nemzetközi vállalásokról és az Európai Unió klímapolitikájáról, a másodikban pedig a pályázással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról kaptak információt.

Dr. Koska Ramóna a nem ETS szektorokra vonatkozó EU-politikát ismertette. Előadása végén kiemelte: különös szerepet kell fordítani az energiahatékonyság és az F-gáz terület metszéspontjainak feltárására, továbbá ösztönözni kell a korszerű, kevesebb kibocsátást eredményező berendezések alkalmazását. Benkó Bernadett nemzetközi klímapolitikai referens az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás uniós stratégiáit, illetve azok eredményét mutatta be.

Dr. Koska Ramóna előadásának prezentációja itt olvasható

Benkó Bernadett előadásának prezentációja itt olvasható

A pályázatírási szekciót Vaszkó Csaba éghajlatváltozási és energetikai szakértő előadása nyitotta, aki konkrét ajánlásokat tett a sikeres pályázatíráshoz és hasznos szakmai-pénzügyi tudnivalókat osztott meg a leendő pályázókkal. Olti Máté, a Deloitte Magyarország szenior tanácsadója a „fenntarthatóság” értékelési szempontrendszeréről, valamint a jó gyakorlatokról számolt be.

Vaszkó Csaba előadásának prezentációja itt olvasható

Olti Máté előadásának prezentációja itt olvasható

A délelőtti program után lehetőség nyílt a felmerülő kérdések megvitatására, a közös ebéd pedig teret adott szakmai kapcsolatok kialakítására, valamint a pályázati tapasztalatok megosztására.

 A Tréningen készült képek a Képgalériában tekinthetők meg.