English Utolsó frissítés: 2022-12-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-12-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-12-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Zöld közbeszerzés: piros pont a környezetvédelmi- és éghajlat-politikai pályázatoknál

Az éghajlatváltozás jelensége számos veszélyt rejt magában, ami ellen minden téren érdemes küzdeni. Az előrejelzések szerint az átlaghőmérséklet 2100-ig 2–4 °C-kal nő, és ennek következtében megemelkedik a tengerszint, a part menti régiók létét fenyegetve; romlik a mezőgazdasági termelékenység, könnyebben terjednek a betegségek, csökken a biodiverzitás, és gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek. Zöld közbeszerzéssel javíthatunk a helyzeten.  

A zöld közbeszerzés fogalmilag olyan közbeszerzést takar, amely során az ajánlatkérő a beszerzési folyamat minden szakaszában figyelembe veszi a környezetvédelem szempontjait, és az életciklusuk során a környezetre lehető legkisebb hatást gyakorló megoldások keresésével és előnyben részesítésével ösztönzi a környezetbarát technológiák elterjedését és a környezetbarát termékek előállítását.

Erre számos kreatív megvalósítás született az Európai Unió különböző országaiban. Az alábbiakban 5 példát mutatunk be ezek közül.

1. Energiahatékonyság:

Energia hatékony irodai berendezések (személyi számítógépek, nyomtatók, fénymásolók stb.) és gépjárművek beszerzésével jelentősen javíthatjuk irodáink energiafogyasztását. Így járt el Zürich városa is, amikor hagyományos helyett több mint 2100 energia hatékony számítógépet vásárolt, ezzel 127 114 kg CO2 a megtakarítását érték el a használat során.

A beszerzések értékének max. 50%-a LIFE projekt keretében is elszámolható, de a projekt zárását követően, az energiamegtakarításnak köszönhetően továbbra is profitálni fognak az ilyen eszközökből. 

2. Megújuló energiaforrások:

Szlovénia nemzeti zöld közbeszerzési akciótervének - a zöld árammal és járművekkel kapcsolatban – az volt a célja, hogy a villamos energia 30%-át megújuló forrásokból vagy magas hatékonyságú hő- és kapcsolt villamos energia termeléséből állítsák elő, illetve csökkentsék a járművek CO2 kibocsátását.

3. A légszennyezés mértékének csökkentése:

Alacsony szállópor- és nitrogénoxid-kibocsátású buszok beszerzésével, gépjárműpark ilyen irányú megújításával jelentős csökkenést lehet elérni ezen a területen. Eképpen járt el a német rendőrség is, mikor „tiszta”, alacsony kibocsátású rendőrautókat szerezett be 2013-ban. 

4. Erdőirtás megakadályozása:

Kizárólag törvényes kitermelési forrásból származó fa/faáru beszerzésével (FSC tanúsítvány) és a fenntartható erdőgazdálkodásból származó faalapanyag arányának növelésével járulhatunk hozzá ahhoz, hogy erdőink megmaradjanak.

Számos uniós tagállam (többek között Ausztria, Belgium és Dánia) ezen elvet követi, hiszen már a nemzeti közbeszerzési előírások keretében is kiemelten támogatja azokat.

5. Természeti erőforrások kímélése:

Újrahasznosított anyagból készült termékek beszerzésével és kétoldalas nyomtatásra képes nyomtatók beszerzése révén kevesebb papír felhasználásával kíméljük erőforrásainkat.

Magyarországon a részletszabályok szintjén a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény az eljárást megindító ajánlati/ajánlattételi/részvételi felhívás, valamint a benyújtott jelentkezések/ajánlatok bírálata kapcsán is rögzít környezetvédelmi szempontokat. 2010 és 2011 között hazánkban is több beszerzési eljárást folytattak le, ahol kiemelkedő szerephez jutott a GPP elvek alkalmazása. Kritérium volt legalább egy zöld termék benyújtása és a pályázati eljárás során 100%-ban újrahasznosított, klórmentes papír használata.

Apró lépések, amik plusz pontot jelenthetnek a természetnek és a LIFE pályázatnak is!

Zöld közbeszerzés poszter

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.04.08.

A tokhal-orvvadászat elleni küzdelem a Dunán

LIFE hírek2021.12.13.

Az új LIFE standard cselekvési projektjavaslatok teljes költségvetése 2,7 milliárd euró

LIFE hírek2017.05.10.

Megjelent az EU új cselekvési terve