English Utolsó frissítés: 2022-03-21
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-03-21

hun eng Utolsó frissítés: 2022-03-21 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

A biológiai sokféleség megóvása az EU-ban

Egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye a Földön. Összefoglaltuk, mit tesz az EU a biológiai sokféleség megőrzése érdekében.

biológiai sokféleség alapvető fontosságú az egészséges ökoszisztémához, ezért az EU számos módon dolgozik a megóvásán.

Az EP-képviselők januárban arra szólítottak fel, hogy az EU álljon elő egy ambiciózus, 2030-ig teljesítendő, a biológiai sokféleség védelmét biztosító stratégiával, és a biodiverzitás csökkenésének megállítására irányuló, jogilag kötelező erejű célkitűzésekről állapodjon meg a tagállamokkal. Azt is szeretnék, ha az EU biztosítaná, hogy 2030-ig területének 30%-a természeti területekből álljon, és ha a következő hosszú távú költségvetés 10%-át erre a területre fordítanák.

A Bizottság májusban ismertette új biodiverzitási stratégiáját, amely a 2030-ig tartó időszakra szól.

Az EP környezetvédelmi szakbizottságának elnöke, Pascal Canfin üdvözölte az ebben szereplő vállalást, hogy 2030-ig 50%-kal csökkentik a növényvédő szerek használatát, és a mezőgazdaságban használt termékek 25%-ának organikusnak kell lennie, valamint az EU területének 30%-a természeti terület kell, hogy legyen, de hangsúlyozta, hogy a stratégiát be kell építeni az uniós jogba és végre is kell hajtani.

A biológiai sokféleség fontosságáról és csökkenéséről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.

Mit tesz az EU a biológiai sokféleség és a veszélyeztetett fajok megóvása érdekében?


Az Unió 2010-ben elfogadott és 2020-ig tartó stratégiája jelölte ki a kereteket annak, hogy mit tesz az EU a biodiverzitás védelméért.

AZ EU biodiverzitási stratégiája 2020-ig
  • A madárvédelmi irányelv célja az EU-ban vadon élő 500 madárfaj védelme
  • Az élőhelyvédelmi irányelv biztosítja a ritka, veszélyeztetett vagy őshonos állat- és növényfajok megőrzését, beleértve mintegy 200 ritka és jellegzetes élőhelytípust
  • A Natura 2000 a természetvédelmi területek legnagyobb hálózata a világon, ritka és veszélyeztetett fajok élőhelyeivel
  • Az EU elindította uniós szintű kezdeményezését a beporzók védelméért, amelynek célja, hogy kutatások segítségével többet tudjunk a problémáról, felhívhassuk rá a figyelmet és megtalálhassuk a megoldást

Ezen kívül az Európai Unió a LIFE programon keresztül támogatást biztosít környezet- és természetvédelmi projektek számára.

Az Európában veszélyeztetett és kihalás szélén álló fajokról készült infografikánkat ide kattintva találja meg.

A 2020-as stratégia végső értékelése még nem készült el, de a félidőben készített, a Parlament által jóváhagyott értékelés szerint a fajok és élőhelyek védelmére, az ökoszisztémák fenntartására és helyreállítására, valamint a tengerek egészségeségének visszaállítására irányuló célkitűzések értek el kézzel fogható eredményeket, végrehajtásukat azonban fel kell gyorsítani.

Az invazív fajok elleni fellépés sikeresnek mondható, míg például a mezőgazdaság és az erdősítés biodiverzitás megőrzésében betöltött szerepét csak kevéssé sikerült előmozdítani.

A Natura 2000 védett természeti területek hálózata jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedben Európában, és már az EU szárazföldi területeinek több mint 18%-át lefedi.

2008 és 2018 között a Natura 2000 hálózat tengerre kiterjedő része több mint négyszeresére nőtt, elérte a 360 ezer km2-t. Számos madárfaj populációja növekedett, és sok más faj és élőhelyük állapota is jelentősen javult.

Sikerei ellenére a kezdeményezések nem elegendőek a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására. Annak fő mozgatórugói - az élőhelyek elvesztése és pusztítása, a szennyezés, az éghajlatváltozás és az invazív fajok térhódítása  - továbbra is fennállnak, így sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a fajok védelme érdekében.

Az EU stratégiája a biológiai sokféleséget megóvásáért 2030-ig


A Bizottság májusban az európai zöld megállapodással összhangban lévő biodiverzitási stratégiát és "a termelőtől az asztalig" stratgégiát fogadott el.

A következő 10 évben az EU főként a következő célkitűzésekre fókuszál: a szárazföldön és a tengeren létrehozott védett területek hálózatának védelme, konkrét kötelezettségvállalások a sérült területek helyreállítása, a valódi változtatások érdekében az intézkedések kötelezővé tétele, valamint vezető szerep a biológiai sokféleség csökkenése ellen folytatott küzdelemben globális szinten.

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2020 utáni időszakra szóló átfogó globális intézkedési keretet a világ országai a kínai Kunmingban 2020 októberében tartandó ENSZ-konferencián fogják elfogadni. A Bizottság stratégiája kijelöli az uniós tagállamok álláspontját.

Ha a stratégiát a Parlament és a Tanács is elfogadja, a Bizottság 2021-re konkrét javaslatokkal áll elő a megvalósítása érdekében.

Forrás: https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20200519STO79422/a-biologiai-sokfeleseg-megovasa-az-eu-ban

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2019.05.29.

TÖRTÉNELMI DÖNTÉS !

Hírek a nagyvilágból2020.07.30.

Tigrisek világnapja: július 29.

Hírek a nagyvilágból2020.05.19.

A méhek világnapja: május 20.