English Utolsó frissítés: 2024-05-09
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2024-05-09

hun eng Utolsó frissítés: 2024-05-09 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

A nemzeti önerő-támogatási alap

A Kormány támogatni kívánja azon magyarországi szervezeteket, amelyek – akár koordináló, akár társult kedvezményezettként – LIFE pályázatot nyújtanak be, illetve nyertes LIFE pályázat megvalósításában vesznek részt. Ennek érdekében a nemzeti önerő-támogatási alap 2018 óta lehetőséget biztosít a nyertes hazai LIFE projektek önerejének támogatására. Az alap létrehozásáról szóló döntést a 1072/2017. (II. 10.) Korm. határozat tartalmazza.

Az önerő-támogatásra olyan magyarországi szervezetek nyújthatnak be kérelmet, amelyek koordinálóként vagy partnerként a LIFE Körforgásos gazdaság és életminőség (Circular Economy and Quality of LIFE, CEQL) alprogramban sikeres pályázatot nyújtottak be, és elnyerték a CINEA bíráló bizottság pozitív döntését. A CINEA által történő eredményhirdetést követően biztosítható az önerő-támogatás a nyertes hazai pályázók részére a rendelkezésre álló költségvetési keret mértékéig támogatói okirat kiállításával.

Önerő-támogatás kérelmezése

  1. Kérelem: tartalmazza a kérelmező szervezet adatait (név, székhely/cím, adószám/adóazonosító jel, képviseletre jogosult neve), valamint a kérelmezett összeget, amely első körben a saját forrás maximum 50%-a lehet.
  2. Egyoldalas magyar nyelvű összefoglaló: tartalmazza a projekt összefoglalóját, céljainak rövid ismertetését és a várható eredményeket.
  3. Költségterv: tartalmazza a projekt teljes költségigényét, ennek a magyar pályázó(k)ra eső részét, a közvetlen uniós támogatás pontos összegét, valamint ennek a magyar pályázó(ka)t érintő részét és a fennmaradó saját forrás pontos összegét.
  4. A láthatóság beállítása: pályázó biztosítja az eProposal rendszerben az NCP számára.

A pályázat benyújtása előtt a pályázónak lehetősége van szándéknyilatkozatot (co-financing declaration) kérni az önerő költségvetési támogatásáról. A nyilatkozat megléte nem feltétele a pályázat benyújtásának, de előnyt jelenthet az értékelés során a CINEA bizottságánál. A nyilatkozat kiállítása nem jelent kötelezettségvállalást,és nem jelenti azt, hogy a pályázatokat az Európai Bizottság támogatni fogja. A 2024. évre szóló pályázati kiírások 2024 tavaszán várhatóak, jelenleg a 2023. évben benyújtott pályázatok bírálata folyik.

A CEQL alprogramban benyújtott nyertes LIFE pályázatok önerő-támogatási kérelmét az Energiaügyi Minisztérium Környezetfejlesztési és -stratégiai Főosztályának címezve kell megküldeni elektronikus úton a lifeenvironment@em.gov.hu e-mail címre.

A nemzeti önerő-támogatási alap

Lépjen velünk kapcsolatba!

A sikeres magyar LIFE-pályázatok létrehozásának érdekében munkacsoportot hoztunk létre. Az alábbi témákban szeretnénk segítséget nyújtani:

1. Természet és biológiai sokféleség:
Sashalmi Éva, 
lifenature@am.gov.hu
2. Körforgásos gazdaság és életminőség
Dr. Gazdagné Rózsa Enikő, 
lifeenvironment@em.gov.hueniko.rozsa.gazdagne@em.gov.hu, +3617951710
3. Az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás:
Kőbányai Dénes, 
denes.kobanyai@em.gov.hulifeclimate@em.gov.hu, +3617957216; +36301087756
4. Tiszta energiára való átállás:
Kormos Eszter, lifecleanenergy@tim.gov.hu
>
segítség

Segíthetünk? - Írjon nekünk