English Utolsó frissítés: 2021-12-03
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-12-03

hun eng Utolsó frissítés: 2021-12-03 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program
imglink

Közösség által irányított áttérés a tiszta energiára a szén, tőzeg és olajpala régiókban

Angol nyelvű megnevezés: Community-driven clean energy transition in coal, peat and oil-shale regions

Pályázati azonosító: LIFE-2021-CET-COALREGIONS

Ennek a kiírásnak az a célja, hogy felhatalmazza a szén-, tőzeg- és olajpala kitermelő régiókat arra, hogy előmozdítsák területükön a tiszta energiára való átállást, kifejlesszék és megvalósítsák a saját regionális méltányos átállási terveiket a fenntartható energiával kapcsolatban, és hatékonyan éljenek a Méltányos Átállási Platform és /vagy a rendelkezésre álló egyéb finanszírozás források által biztosított lehetőségekkel.

Az elvárás szerint a javaslatok fókuszában a készségfejlesztés és a munkahelyteremtő hatások, valamint a gazdaság újraindítása és regenerálására a tiszta energiára való átállása kell álljon. Legalább három különböző célrégiót kell magukban foglalniuk három különböző tagállamban a határokon átnyúló jó gyakorlatok és tapasztalatok terjesztése és az EU hozzáadott értékének erősítése érdekében.

A széninfrastruktúra, mint az összes szénnel kapcsolatos tevékenység, 108 európai régióban van jelen, és közel 237 000 embert foglalkoztat. Ezen belül majdnem 10 000 ember érintett a tőzeg kitermelésben, és további 6 000 embert foglalkoztatnak az olajpalaiparban.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés számos utat kínál a széninfrastuktúrában érintett régiók számára. Azonban egy ilyen volumenű változtatás gazdasági és társadalmi hatásait gondosan figyelembe kell venni. Az átmenet sikeres megvalósításához elengedhetetlen a befogadó és alulról felfelé építkező hozzáállás, amelyet a helyi érdekeltségekkel és személyekkel együttműködve kell kialakítani.
Az Európai Unió Méltányos Átállási Platformja - amely magában foglalja a Méltányos Átállási Alapot, az erre a célra dedikált InvestEU-t, az Unió új beruházási programját és a Közszféra számára biztosított Hitelkeretet- mindösszesen 75 milliárd eurónyi összeget kíván mozgósítani abból a célból, hogy a szén-, a tőzeg- és az olajpala kitermeléséért felelős régiókat támogassa abban, hogy el tudják érni a szén-mentességet és a klímasemlegességet.

Fontos kiemelni, hogy a cél az, hogy a Méltányos Átállási Platform által létrehozott és elindított beruházások mindent megtegyenek az energiahatékony, megújuló energia alapú gazdaság megvalósítása érdekében, amely fogyasztóbarát és közösségközpontú együttműködésen alapul.

Ennek a kiírásnak az a célja, hogy felhatalmazza a szén-, tőzeg- és olajpala kitermelő régiókat arra, hogy előmozdítsák területükön a tiszta energiára való átállást, kifejlesszék és megvalósítsák a saját regionális, méltányos átállási terveiket a fenntartható energiával kapcsolatban, és hatékonyan éljenek a Méltányos Átállási Platform és /vagy a rendelkezésre álló egyéb finanszírozási források által biztosított lehetőségekkel. Az elvárás szerint a javaslatoknál nagy hangsúlyt kell fektetni a készségfejlesztés és a munkahelyteremtő hatásokra, valamint a gazdaság újraindítására és regenerálására a tiszta energiára való átállás területén. Legalább három különböző célrégiót kell magukban foglalniuk három különböző tagállamban a határokon átnyúló jó gyakorlatok és tapasztalatok terjesztése és az EU hozzáadott értékének erősítése érdekében.

Határidő: 2022. 01. 12.

A pályázat eredeti, angol nyelvű kiírásához kattintson ide.

 

Lépjen velünk kapcsolatba!

A sikeres magyar LIFE-pályázatok létrehozásának érdekében munkacsoportot hoztunk létre. Az alábbi témákban szeretnénk segítséget nyújtani:

Agrárminisztérium

Környezetvédelem

GUTI András – LIFE NCP

Tel.: +36 1 795 8498;

E-mail: andras.guti@am.gov.hu;

lifeenvironment@am.gov.hu

 

Természetvédelem

SASHALMI Éva – LIFE NCP

Tel.: +36 1 896 3149

E-mail: lifenature@am.gov.hu

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Éghajlat-politika

SÁNTA Csilla – LIFE NCP

Tel: +36 1 896 1897

E-mail: csilla.santa@itm.gov.hu

lifeclimate@itm.gov.hu

Magyar Fejlesztési Központ

Pénzügy

E-mail: lifecapacity@mfk.gov.hu

>
segítség

Segíthetünk? - Írjon nekünk