English Utolsó frissítés: 2024-07-10
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2024-07-10

hun eng Utolsó frissítés: 2024-07-10 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

LIFE program

Környezetvédelem alprogram

 A LIFE program két, külön költségvetéssel rendelkező alprogramból áll. A LIFE program 2014-2020-ig tartó teljes keretének 75%-át a Környezetvédelem alprogramra fordítják összesen 2 592,5 millió euró összegben, 25%-át pedig a LIFE Éghajlat-politika alprogramra 864,2 millió euró összegben.

 A LIFE Környezetvédelem alprogramnak három kiemelt területe van:

  • Környezet és erőforrás-hatékonyság
  • Természet és biológiai sokféleség 
  • Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás

 A LIFE Környezetvédelem alprogramon belül a költségvetés min. 55%-a a „Természet és biológiai sokféleség” területre fordítódik, mely kiemelt terület fő célja a korábbiakhoz hasonlóan a madárvédelmi irányelv (2009/147/EK) és az élőhelyvédelmi irányelv 92/43/EGK) végrehajtásának, különösen a Natura 2000 hálózat megvalósításának elősegítése, kiemelt tekintettel a tagállamok priorizált intézkedési terveire. Emellett kiemelt cél a biológiai sokféleség megőrzéséről szóló, 2020-ig teljesítendő uniós stratégia végrehajtásának támogatása.

 A LIFE program a 2014-2017 időszakban a projektek költségvetésének maximum 60%-át biztosítja. A „LIFE-Természet és biológiai sokféleség  pályázatok esetén kivételesen ez az arány a 75%-ot is elérheti: az élőhelyvédelmi irányelv szerint kiemelt jelentőségű élőhelyek vagy fajok, illetve - a madárvédelmi irányelv alapján létrejött Ornis Bizottság véleménye alapján - a kipusztulás által veszélyeztetett madárfajok esetében.

 A LIFE programban a terveket, stratégiákat, illetve programokat megvalósító, nagyléptékű, ún. integrált projektekre is lehet pályázni.

A Bizottság valamennyi tagállam számára maximum három integrált projektjavaslat befogadását teszi lehetővé. Minden tagállamot arra ösztönöz, hogy legalább egy integrált projektjavalatot nyújtson be.