English Utolsó frissítés: 2022-11-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-11-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-11-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

A Bizottság 2050-re klímasemlegessé kívánja tenni Európát

Az Európai Bizottság „Tiszta bolygót mindenkinek” címmel hosszú távú stratégiát fogadott el, melyben felvázolja a klímasemleges és egyben versenyképes és jövedelmező európai gazdaság 2050-ig történő megteremtéséhez vezető utat.

A stratégia bemutatja, hogyan tölthet be Európa vezető szerepet a klímasemlegesség terén: a megvalósítható technológiai megoldásokba való befektetéssel, a polgárok szerepvállalásának elősegítésével, valamint a kulcsfontosságú területeken – az iparpolitika, a pénzügyek és a kutatás terén – meghozott intézkedések összehangolásával. A stratégia nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy az átállás társadalmilag igazságos legyen.
 
A hosszú távú stratégia felvázolja, hogy a tagállamok, a vállalkozások és a polgárok hogyan járulhatnak hozzá a gazdaság modernizálásához és az európai lakosok életminőségének javításához. A klímasemleges gazdaság megvalósítása a következő hét stratégiai területen igényel együttes fellépést: energiahatékonyság; megújuló energiaforrások használata; tiszta, biztonságos és összekapcsolt mobilitás; versenyképes ipar és körforgásos gazdaság; infrastruktúra és összeköttetések; biogazdaság és természetes szénelnyelők; szén-dioxid-leválasztás és -tárolás a fennmaradó kibocsátások kezelése érdekében.
 
A Bizottság által az Európai Tanács 2018. márciusi felkérésére kidolgozott stratégia arra irányul, hogy növelje az uniós gazdaság és ipar versenyképességét a globális piacokon, magas színvonalú munkahelyeket és fenntartható növekedést biztosítson Európában, és ezzel egyidejűleg más környezetvédelmi problémák, így például a nem megfelelő levegőminőség és a biodiverzitás-csökkenés megoldásához is hozzájáruljon. A stratégia összhangban van a Párizsi Megállapodásban rögzített célkitűzéssel, miszerint a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2 °C alatt kell tartani, illetve arra kell törekedni, hogy az emelkedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot.
 
A hosszú távú stratégiát a Bizottság nem azért dolgozta ki, hogy konkrét célértékeket határozzon meg, hanem hogy megszabja a jövőbeli cselekvés irányát, és jövőképpel szolgáljon az érdekelt felek, a kutatók, a vállalkozók és a polgárok számára egyaránt. Egy friss Eurobarométer felmérés szerint a polgárok erőteljesen támogatják mindezt: az európaiak 93%-a – a magyar válaszadóknak pedig a 96%-a – úgy véli, hogy az éghajlatváltozás az emberi tevékenység következménye, és a polgárok 85%-a (Magyarországon 84%-a) egyetért azzal, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az energia hatékonyabb felhasználása gazdasági növekedést és munkahelyeket teremthet Európában.
 

Forrás: https://ec.europa.eu/hungary/news/20181128_klimasemlegesseg_hu

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2017.10.21.

Elkészült az Európai Bizottság élelmiszer-adományozási iránymutatása

Hírek a nagyvilágból2020.02.07.

Különleges módszerekkel tisztulhat Pécs levegője

Hírek a nagyvilágból2017.10.02.

Gyorsabban kell csökkentenie az Európai Uniónak az üvegházhatású gázok kibocsátását