English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

A LIFE elismeréssel adózik azok előtt a gazdák előtt, akik javítják a vidék egészségét

A litván LIFE Naturalit Integrált Projekt csapata a közelmúltban tartotta a Jó Gazda Bajnoksága elnevezésű rendezvényét.

A nem megfelelő gazdálkodás károsíthatja a környezetetSok gazda azonban munkájával védi a természetet. Elengedhetetlen, hogy elismerjük ezeket a gazdálkodókat, és bátorítsunk másokat, hogy ne a probléma, hanem a megoldás részesei legyenek. A Jó Gazda Bajnoksága ezt úgy valósította meg, hogy azokat a gazdákat díjazta, akik egészséges termékeket termelnek, miközben javítják a biológiai sokféleséget és vidékünk egészségét.  

A természet- és mezőgazdasági szakértőkből álló testület 22 gazdaságot értékelt, amelyeket eredetileg a helyi földművelők és a nyilvánosság javasoltak. Kiválasztották a legjobb ötöt, akiket ezt követően a Jó Gazda Bajnoksága Nagyköveteinek neveztek el. A közönség ezután szavazhatott kedvenc gazdájára. Az összesített közönségszavazás győztese egy szarvasmarha-tenyésztő gazdaság lett, amely a Natura 2000 -nek, a világ legnagyobb, koordinált védett terület-hálózatának természetes rétjeit gondozza. 

A másik négy nagykövet az alábbi felsorolásban szerepel: 

A Jó Gazda Bajnoksága kitüntetésben részesítette az agrár-környezetvédelmi intézkedésekre aktívan földterületet fejlesztő településeket is. A seniūnijá-k -Litvánia legkisebb közigazgatási egységei, amelyek egyenértékűek az egyházközségekkel vagy plébániákkal.  

Ezt a versenyt Írország Farming for Nature  kezdeményezése   ihlette.

A Jó Gazda Bajnoksága támogatja az EU biodiverzitási stratégiáját 2030-ra és a Farm to Fork Stratégia – az európai zöld megállapodás mindkét alapvető eleme   Mivel a tavalyi kezdeményezés ilyen sikeres volt, 2022-ben ismét sor kerül rá.  LIFE Naturalit célja Litvánia Natura 2000 hálózatkezelési rendszerének fejlesztése, a megcélzott élőhelyek és fajok kedvező természetvédelmi állapotának biztosítása

 

Forrás és bővebb információk:

https://cinea.ec.europa.eu/news/life-acknowledges-farmers-improve-health-our-countryside-2022-02-09_en

 

Bővebben a Jó Gazda Bajnokság projektről:

https://naturalit.lt/en/good-farmers-championship-positive-changes-through-good-examples/

 

A LIFE Naturalit projekt honlapja:

https://naturalit.lt/en/home/

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2020.05.19.

A magyar természet napja: május 22.

Hírek a nagyvilágból2020.01.10.

Az Év Madara: Erdei fülesbagoly

Hírek a nagyvilágból2017.12.08.

A világ élvonalába kerültek a dolgozók jóllétét szem előtt tartó magyarországi épületek