Utolsó frissítés: 2020-01-13

Frisítés dátuma: 2020-01-13

hun eng Utolsó frissítés: 2020-01-13 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét

Átadták hazánk legnagyobb naperőművét, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában kapott helyet. A létesítmény évi 20,7 gigawattóra áram termelésére képes.

naperőmű átadásán Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár kiemelte: a kormány szándéka a tiszta, okos és megfizethető energia előállítása, az energiaellátás biztonságának erősítése és az energiaszektor klímabarát átalakítása is.

A felsőzsolcai létesítmény erősíti az ellátásbiztonságot, szénhidrogén-importot vált ki, és villamosenergia-igényt mérsékel, amivel támogatja a fogyasztók energiafüggetlenségét és elősegíti a fenntartható rezsiköltségek biztosítását – tette hozzá.

„A fotovoltaikus megújuló villamosenergia-termelés részaránya a hazai bruttó termeléshez képest jelenleg még csak 0,5 százalékos, ugyanakkor ugrásszerű bővülésre lehet számítani, középtávon a 3000 megawattot megközelítő beépített fotovoltaikus teljesítmény sem tekinthető irreálisnak” – mondta az államtitkár.

Az MVM-csoport idén 110 naperőmű építését kezdte meg megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. irányításával, a cégcsoport egy éven belül a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő lesz az országban. A hét önálló projekt keretében megépülő erőművek összkapacitása 104,2 megawatt lesz, a megtermelt villamos energia mennyisége pedig évente meghaladja a 110 gigawattórát. Ez a mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, csaknem 100 ezer ember villamosenergia-szükségletét biztosítja. A beruházási költségek mintegy 35 százalékát uniós forrás biztosítja, 65 százalékát pedig az MVM-csoport fedezi.

Mint kiderült, hazánk legnagyobb naperőműve tízezer háztartás éves áramfelhasználását fedezi, ehhez hasonló naperőműpark épül Pakson is.

Forrás: https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Energia/2018_11_27/atadtak_magyarorszag_legnagyobb_naperomuvet_

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.05.30.

Beperelték az EU-t klímavédelmi politikájának “elégtelensége” miatt

Hírek a nagyvilágból2017.10.02.

Gyorsabban kell csökkentenie az Európai Uniónak az üvegházhatású gázok kibocsátását

Hírek a nagyvilágból2018.07.10.

A McDonald's után a Starbucks is betiltja a műanyag szívószálakat