Utolsó frissítés: 2020-03-27

Frisítés dátuma: 2020-03-27

hun eng Utolsó frissítés: 2020-03-27 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Az idei évben debütált a kétlépcsős pályázati rendszer

Nagy örömmel fogadták a pályázók a 2018-ban bevezetett kétlépcsős pályázati rendszert. A benyújtási határidőre több, mint 1000 pályázat érkezett be az EU tagállamaiból a környezetvédelmi és természetvédelmi pályázati témákban.

A 2017 novemberében elfogadásra került a 2018–2020-as időszakra vonatkozó többéves LIFE munkaprogram számos újítást vezetett be, mind a pályázati, mind az értékelési rendszer tekintetében.

A Környezetvédelem Alprogram egyik legjelentősebb újítása a 2018-tól bevezetett kétlépcsős pályázati rendszer volt, a hagyományos projektek esetében. Ennek keretén belül első lépcsőként egy rövid, kb. 10 oldal terjedelmű koncepció benyújtására van lehetőség, melynek határideje idén 2018. június 12., illetve 14. volt, a választott kiemelt terület függvényében. A koncepció értékeléséről októberben kapnak visszajelzést a pályázók, melyből kiderül. hogy a második lépcsőben lehetőséget kapnak-e a részletes pályázati anyag benyújtására (ennek határideje előreláthatóan 2019. január vége). A projektkoncepció és a részletes pályázati anyag benyújtása is elektronikus felületen történik, változatlanul az eProposal rendszeren keresztül.

A teljes pályázati anyagban a koncepciótól való eltérés az akciókban, a partnerségben és a költségvetés tekintetében korlátozottan engedélyezett, változatlan projektcélok mellett. A kétlépcsős eljárás nagy könnyebbséget jelent a pályázatírásban, és jelentős adminisztratív terhekől mentesíti első körben a pályázót. Emellett azonban érdemes figyelemmel lenni arra, hogy a végleges költségvetés legfeljebb 10 %-kal térhet el a koncepcióban szereplő költségvetéstől, így szükséges már a koncepció benyújtása előtt alaposan megtervezni a projekt pénzügyi és technikai részeit.

Az új benyújtási rendszer nagyban növelte a pályázói kedvet, ugyanis a tavaly benyújtott 602 db pályázathoz képest idén több, mint 1000 db koncepció érkezett be a tagállamoktól. A koncepciók 54%-át a Környezet és Erőforrás-hatékonyság (ENV), 30%-át a Természet és Biodiverzitás (NAT), 16%-át pedig a Környezetvédelmi Irányítás és Tájékoztatás (GIE) kiemelt terület alatt nyújtották be a pályázók.

A projektötletek több, mint 3,3 milliárd eurót költenének a környezet védelmére és természetvédelmi tevékenységek megvalósítására az Európai Unió területén. Az igényelt uniós társfinanszírozás összege összesen 1,8 milliárd euró, mely jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló 217 millió € költségvetést, így csak a legjobb ötletek kapnak majd meghívást a második körös benyújtásra.

Az idei évben debütált a kétlépcsős pályázati rendszer

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2018.04.19.

LIFE partnerség itthon és külföldről

LIFE hírek2017.06.14.

Megjelent a LIFE új kiadványa: fókuszban a part menti élőhelyek

LIFE hírek2017.10.21.

Klímafinanszírozás: 2016-ban 20,2 milliárd EUR az EU és a tagállamok részéről